Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia forțează nota în Nagorno-Karabah: Azerii somați să renunțe le principala cucerire

Twitter
armenia azerbadjan Lakin Nagorno Karabah

Rusia forțează nota în Nagorno-Karabah: Azezii somați să renunțe le principala cucerire

Rusia a cerut vineri Azerbaidjanului să deblocheze total coridorul Lacin, singurul drum ce leagă Armenia de enclava Nagorno-Karabah unde trăiesc peste 100.000 de etnici armeni care se bazează pe acest coridor pentru aprovizionări vitale, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar locuitorii săi sunt predominant etnici armeni şi enclava s-a desprins de sub controlul Baku într-un război de la începutul anilor 1990.

După lupte grele şi o încetare a focului intermediată de Rusia, Azerbaidjanul a luat sub control în 2020 zone care fuseseră controlate de etnicii armeni în şi în jurul enclavei montane şi Baku insistă acum ca guvernul etnic armean şi structurile militare să fie dizolvate şi populaţia să accepte paşapoarte azere.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a declarat vineri într-un comunicat că intrarea în coridor a fost blocată de Azerbaidjan într-o acţiune care, a notat ea, a crescut tensiunile într-un moment în care Baku şi Armenia încearcă să cadă de acord asupra unui tratat de pace.

Au circulat informaţii că drumul a fost complet închis după 15 iunie când au fost trase focuri de armă

Au circulat informaţii că drumul a fost complet închis după 15 iunie când au fost trase focuri de armă, un incident despre care cele două ţări din Caucazul de Sud au declarat în comunicate separate că un poliţist de frontieră azer şi unul armean au fost răniţi.

"Astfel de paşi duc la creşterea tensiunii şi nu sunt propice menţinerii unei atmosfere normale în timpul desfăşurării procesului de normalizare a relaţiilor dintre Azerbaidjan şi Armenia cu asistenţă rusă. Facem apel la Baku să deblocheze coridorul Lacin în întregime", a spus Zaharova.

Baku a negat că a impus o blocadă, dar a spus că a luat ceea ce a numit "măsuri relevante pentru a investiga motivele acestei provocări, precum şi pentru asigurarea securităţii punctului de trecere a frontierei".

Azerbaidjanul a stabilit în aprilie un punct de control la intrarea în coridor după luni de perturbări provocate de persoane care se autointitulau activişti de mediu azeri, un pas despre care a spus că este esenţial datorită a ceea ce consideră ca fiind folosirea drumului de către Armenia pentru transportul armelor.

Ruben Vardanian, un bancher miliardar care a fost un oficial de top în guvernul separatist din Karabah până în februarie, a acuzat joi Baku că încearcă "purificarea etnică" a enclavei prin impunerea a ceea ce el a numit o blocadă de bunuri şi energie -acuzaţii pe care Azerbaidjanul le respinge.

Ministrul de externe al Azerbaidjanului a declarat într-un interviu pentru Reuters că Baku respinge o cerere a Armeniei de a oferi garanţii de securitate speciale pentru etnicii armeni ai enclavei înaintea unei noi runde de discuţii de pace, declarând că ei sunt suficient de protejaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.