Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și-a creat propria organizație militară cu forțe comune de intervenție

rusia

Liderii Comunităţii Statelor Independente (toate fostele republici sovietice, mai puţin Georgia şi statele baltice) au reacţionat la instabilitatea tot mai mare din Afganistan prin încheierea vineri, în cadrul unui summit al CSI în Kazahstan, a unui acord privind crearea unei forţe comune de reacţie rapidă destinată să apere frontierele externe ale CSI în cazul în care apare o criză, relatează Reuters. 

Această măsură ar putea să însemne că trupele ruse, ca parte a acestor forţe colective, vor fi desfăşurate la graniţa cu Afganistanul, scrie agenţia britanică de presă. Dacă trupele ruse se vor deplasa aici va fi un nou semn al agresivităţii militare a Rusiei după intervenţia sa în Siria, mai comentează Reuters. 

Kremlinul susţine că Moscova doreşte să stopeze propagarea islamismului militant, dar Occidentul întrevede în aceasta o încercare a Rusiei de a se reafirma ca putere globală. 

Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderii celorlalte republici ex-sovietice din CSI s-au reunit vineri în staţiunea Burabai, nu departe de capitala kazahă Astana. 

Ei au convenit asupra creării a ceea ce au descris într-un document adoptat la summit drept 'o grupare (de forţe) de frontieră şi alte instituţii din statele membre CSI, destinată să rezolve situaţii de criză la frontierele externe' ale Comunităţii. Nu au fost comunicate detalii despre componenţa acestei forţe sau când anume va fi desfăşurată. 

Dar secretarul executiv al CSI, Serghei Lebedev, a menţionat Tadjikistanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală care are frontieră comună cu Afganistanul, ca posibil loc de desfăşurare a viitoarei forţe comune. 

'În afară de Rusia, există forţe colective care vizează sprijinirea Tadjikistanului împotriva acestor ameninţări din sud', a declarat el presei. 'Dacă Rusia intenţionează sau nu să se întoarcă acolo (pentru a patrula frontiera) este un aspect care va fi rezolvat prin acorduri bilaterale', a mai spus Lebedev. 

Trupele ruse au fost responsabile de securitatea frontierei dintre Tadjikistan şi Afganistan până în 2005, când a expirat un acord cu guvernul tadjik ce reglementa staţionarea lor în această fostă republică sovietică din Asia Centrală. 

Tadjikistanul, o ţară extrem de săracă, are cea mai lungă graniţă cu Afganistanul dintre toate republicile din Asia Centrală, a cărui situaţie rămâne volatilă după războiul civil din 1992-1997, în care guvernul secular susţinut de Moscova s-a opus gherilelor islamiste. 

De cealaltă parte a frontierei, insurgenţii talibani au înregistrat succese, precum ocuparea pentru scurt timp a oraşului Kunduz la sfârşitul lunii trecute. 

Potrivit Reuters, este încă neclar dacă Uzbekistan şi Turkmenistan - celelalte două republici din Asia Centrală care au frontieră comună cu Afganistanul - ar găzdui, de asemenea, noua forţă comună de reacţie rapidă. 

Ministerul de Externe din Turkmenistan a declarat vineri că nu s-au înregistrat incidente la graniţa dintre această republică şi Afganistan. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.