Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își ia mâna de pe Iran: 'Nu îi vom permite să dezvolte arme nucleare' + Teheranul are suficient uraniu pentru bombe nucleare

paginaderusia.ro
arma nucleara

Konstantin Kosachev, președintele comisiei de Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse, a declarat că Moscova nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare, însă susține disponibilitatea Teheranului de a respecta angajamentele asumate prin Acordul atomic cu marile puteri, potrivit mediafax.

"Susținem cu tărie disponibilitatea Republicii islamice de a menține angajamentele din tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Continuăm să stimulăm cooperarea noastră cu Iranul în domeniul energiei nucleare în scopuri pașnice", a declarat politicianul rus pentru cotidianul Izvestia, informează agenția de știri Tass.

Citește și: PSD aruncă bomba! Ce plănuiește alianța USR-PLUS să facă pe 26 mai

Totodată, experții ruși consideră că regimul de la Teheran are suficiente rezerve de uraniu pentru a crea propria bombă nucleară, însă ar avea nevoie de detonatoare și proiectile compacte.

Oficialii de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obține în patru zile uraniu îmbogățit până la un nivel de puritate de 20%.

Experții sunt de părere că timpul necesar pentru obținerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătățește în momentul în care uraniul a fost îmbogățit până la nivelul de puritate de 20%.

Citește și: Ce avere avea, de fapt, Florian Walter, cunoscutul afacerist care a murit duminică seara

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian, prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

În conformitate cu termeni acordului atomic cu marile puteri, Iranul are voie să îmbogățească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.