Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își întărește prezența în Marea Mediterană - Va închiria pe 49 de ani portul sirian Tartus

siria tartus

Rusia va închiria portul sirian Tartus de la Marea Mediterană pe o perioadă de 49 de ani pentru a-l utiliza în scopuri economice şi comerciale, a anunţat sâmbătă vicepremierul Iuri Borisov, informează EFE potrivit Agerpres

Diplomatul rus s-a întâlnit sâmbătă la Damasc cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, cu care a discutat despre criza petrolului şi modalităţile de "resuscitare" a economiei Siriei, potrivit informaţiilor furnizate de ITAR-TASS şi RIA Novosti.

În decembrie anul trecut, la o reuniune a comisiei interguvernamentale ruso-siriene, cele două state au semnat o serie de acorduri comerciale privind explorare şi extracţia de hidrocarburi în Siria, precum şi un memorandum de înţelegere între ministerele industriei şi comerţului.

"Cheia care poate imprima o dinamică pozitivă este utilizarea portului Tartus. Vizita mea a cimentat acordurile şi am făcut progrese în acest domeniu, aşa că sper să putem semna contractul într-o săptămână", a spus Borisov.

El a explicat că portul "va fi folosit timp de 49 de ani de către companiile ruseşti".

Potrivit vicepremierului rus, Damascul a fost de acord cu închirierea portului de către Rusia în cadrul reuniunii comisiei interguvernamentale din decembrie.

"Sper ca, în primul rând, să aducă beneficii economiei siriene", a subliniat Borisov.

Rusia are deja facilităţi de aprovizionare şi întreţinere pentru flota sa în Tartus.

Acordul de modernizare şi actualizare a bazei navale a fost semnat în ianuarie 2017, iar validitatea sa este de asemenea de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii pentru perioade de 25 de ani.

Începând cu anii 1970, Tartus a servit drept bază ce asigura întreţinerea tehnica şi de aprovizionare pentru flota sovietică şi apoi rusă, în baza unui acord semnat de Moscova cu preşedintele sirian Hafez al-Assad, tatăl actualului şef de stat de la Damasc.

Flota rusă a revenit în Marea Mediterană în 2013, după mai mult de douăzeci de ani de absenţă. Nave precum portavionul Amiral Kuzneţov şi distrugătorul Petru cel Mare au participat la bombardarea poziţiilor jihadiste din Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.