Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își întăreste avanpostul strategic din coasta NATO. Enclava Kaliningrad este modernizată, conform imaginilor din satelit

kaliningrad

Noi imagini din satelit distribuite în exclusivitate canalului CNN arată că Rusia pare să-şi modernizeze patru instalaţii militare în Kaliningrad, avanpostul strategic al Moscovei la porţile NATO informează Agerpres.

Kaliningrad - un teritoriul rusesc situat între Polonia şi ţările baltice dar deconectat de restul Rusiei, cunoscut ca o exclavă - a rămas, de-a lungul timpului, un punct focal de tensiuni între Rusia şi Occident.

La începutul acestui an, au apărut imagini aeriene ce sugerau că ruşii au modernizat semnificativ un buncăr de stocare a armelor nucleare în Kaliningrad. Acum, imaginile de satelit şi analizele făcute de firma ImageSat International par să confirme că o modernizare majoră este în curs de desfăşurare în cel puţin patru locaţii din întreaga regiune. Aceste modernizări includ noi activităţi la ceea ce analiştii au identificat drept situl de stocare a armelor nucleare de la Kaliningrad. Imaginile obţinute între 19 iulie şi 1 octombrie indică desfăşurarea unor activităţi discrete la un buncăr aflat în renovare.

Un alt set de imagini arată 40 de noi buncăre în construcţie, crescând capacitatea într-o zonă de stocare militară de lângă Primorsk, cel de-al doilea mare port rusesc la Marea Baltică. Noile buncăre înconjoară buncăre mai vechi şi mai mici în centrul sitului. Imaginile din 18 iulie arată buncărele aflate în construcţie, în timp ce 10 săptămâni mai târziu, buncărele par a fi finalizate.

La o distanţă scurtă la nord de Kaliningrad, imaginile par să arate upgrade-uri la baza aeriană Chkalovsk, inclusiv o nouă cale ferată şi instalarea unui sistem de ghidaj la aterizare ce ar permite aeronavelor să aterizeze în condiţii meteorologice nefavorabile.

Un set final de imagini arată modernizări la Chernyakhovsk, o bază ce găzduieşte Brigada 152 de rachete a armatei ruse. În februarie, baza a primit rachete Iskander cu capabilităţi nucleare, determinând un oficial din cadrul apărări Statelor Unite să o numească "cea mai mare mişcare pe care am văzut-o" în ceea ce priveşte militarizarea rusă a regiunilor baltice.

Armata rusă nu a răspuns imediat cererii CNN de a face comentarii cu privire la noile dovezi de modernizare militară din Kaliningrad, dar guvernul rus şi-a apărat în mod constant dreptul de a amplasa acolo arme.

Kaliningradul contează datorită locaţiei sale strategice.

"Este foarte important pentru ei (ruşii), pentru că acesta este portul lor la Marea Baltică", a declarat amiralul James G. Foggo III, comandantul forţelor navale americane Europa-Africa şi şeful Comandamentului Forţelor Aliate Întrunite de la Napoli, Italia. Foggo, care nu a comentat direct noile imagini, a mai declarat că prezenţa Rusiei în exclavă nu descurajează NATO să opereze în regiune.

"Dacă vor să ne provoace şi noi îi vom provoca", a spus el. "Nu vom fi intimidaţi de sistemele care sunt acolo".

Însă oficialii militari americani se declară îngrijoraţi de capacitatea Rusiei de desfăşura capabilităţi militare ce reduc potenţialul de manevră al NATO în zona baltică. Acestea includ unele dintre sistemele moderne de arme staţionate în Kaliningrad, printre care rachete anti-navă, sisteme radar şi rachete sol-aer.

Raportul ImageSat International sprijină concluziile din iunie 2018 ale Federaţiei oamenilor de ştiinţă americani (FAS) potrivit cărora Rusia şi-ar fi putut moderniza semnificativ situl de stocare a armelor nucleare începând din 2016. Raportul FAS indică un buncăr subteran care a fost excavat şi adâncit înainte de a fi acoperit din nou, "probabil pentru a reveni în curând la starea operaţională". Noul raport ImageSat indică upgrade-uri la acelaşi bunker. Hans M. Kristensen, directorul Proiectului informaţii nucleare în cadrul FAS, a declarat anterior că nu este clar dacă armele nucleare sunt sau au fost depozitate în acel obiectiv, dar a sugerat că ele ar putea fi mutate rapid acolo în cazul declanşării unei crize.

Kaliningrad se află la aproximativ 482 de kilometri vest de Rusia continentală şi pe măsură ce tensiunile dintre NATO şi Rusia au crescut, Kaliningradul a devenit o linie de falie majoră între Rusia şi Occident. NATO şi-a intensificat prezenţa militară în regiunea baltică. În plus, preşedintele american Donald Trump a cerut ca membrii NATO să investească mai mult în cheltuielile de apărare.

Dar Kaliningrad nu este singura frontieră a Rusiei cu NATO. Rusia are de asemenea o mică graniţă cu Norvegia, unde puşcaşi marini americani se vor antrena mai târziu în această lună ca parte a Trident Juncture, un exerciţiu militar major al NATO ce implică 50.000 de soldaţi, 10.000 de vehicule, 150 de aeronave şi 65 de vase.

Trident Juncture este menit să transmită un mesaj clar. Este vorba despre testarea pregătirii NATO de a interveni pentru a restabili suveranitatea unuia dintre membrii săi - în acest caz, Norvegia - după un act de agresiune.

Exerciţii militare de mai mică amploare sunt de asemenea desfăşurate de puşcaşii marini americani, miercuri, în Islanda, înainte de Trident Juncture în Norvegia, cel mai mare exerciţiu NATO de la sfârşitul Războiului Rece.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident au atins cote nemaivăzute după Războiului Rece, pe fondul scandalului Skripal, al acuzaţiilor de amestec al Rusiei în alegerile americane şi al sancţiunilor occidentale asupra Moscovei.

Dar amiralul Foggo, care supraveghează Trident Juncture, a declarat că exerciţiul nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, notând că trupele NATO şi ruse vor fi la o distanţă de peste 700 de kilometri unele de altele în timpul manevrelor. NATO, a adăugat el, a invitat observatori ruşi şi din Belarus să monitorizeze exerciţiul.

"Vreau ca ei să fie acolo pentru că asta transmite puterea alianţei", a spus Foggo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.