Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia ia în considerare retragerea din tratatul de interzicere a testelor nucleare pentru a se alinia cu SUA

rusia stemă

O anulare a ratificării Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty, CTBT) ar avea ca obiectiv poziţionarea Rusiei la acelaşi nivel cu Statele Unite şi nu ar fi un semnal privind intenţia de a relua astfel de teste, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că Moscova ar putea lua în considerare anularea ratificării CTBT, iar preşedintele camerei inferioare a parlamentului Rusiei, Viaceslav Volodin, a declarat vineri că deputaţii ar putea dezbate rapid subiectul, potrivit Agerpres.


CTBT a fost semnat atât de Rusia, cât şi de SUA, însă a fost ratificat doar de partea rusă.

Întrebat de presă despre comentariile lui Putin, Peskov a răspuns: "Ce a vrut să spună preşedintele? În primul rând a vrut să arate nevoia de a aduce situaţia de facto la un numitor comun. Cu mult timp în urmă, noi am semnat şi ratificat, dar americanii nu au ratificat. Pentru a aduce situaţia la un numitor comun, preşedintele nu a exclus posibilitatea revocării acestei ratificări. Volodin a declarat că este gata să facă tocmai asta. Aceasta nu este o declaraţie de intenţie privind efectuarea de teste nucleare".

Rusia şi SUA sunt cele mai mari puteri nucleare din lume, la mare distanţă de celelalte. Atât Moscova, cât şi Washingtonul şi-au exprimat regretul faţă de dezarticularea reţelei de tratate privind controlul armamentului; acestea erau o modalitate de moderare a cursei înarmărilor din timpul războiului rece şi de reducere a riscului de război nuclear.

În contextul crizei declanşate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Putin a anunţat în februarie că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul Noul START, semnat în 2010, care limitează numărul de arme nucleare strategice desfăşurate de ruşi şi americani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.