Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia îl omagiază pe ambasadorul său asasinat în Turcia

Rusia îi aduce joi un omagiu naţional ambasadorului său asasinat în Turcia, crimă pe care Ankara o atribuie reţelei predicatorului Fetullah Gulen, în timp ce Moscova consideră că este prea devreme pentru a-i desemna pe reponsabili, relatează AFP, conform agerpres.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Andrei Karlov, rapatriat marţi în Rusia, a fost expus de dimineaţă în holul mare al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, alături de drapelul rus şi înconjurat de garda de onoare.

Citeşte şi: Decizie radicală luată de Duterte. INTERZICE toate pariurile şi jocurile de noroc online

Premierul Dmitri Medvedev, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi întreaga elită politică rusă, miniştri, parlamentari, au trecut pentru a depune flori la sicriu, pe fondul unei muzici funebre.

Andrei Karlov, 62 de ani, "a fost victima unui act terorist laş şi perfid", în timp ce îşi făcea datoria profesională, a declarat Lavrov, în faţa soţiei şi fiului ambasadorului asasinat.

Preşedintele Vladimir Putin, care l-a declarat miercuri pe Karlov erou al Rusiei cu titlu postum, ar urma să asiste la această ceremonie de omagiere, ce va fi urmată de o slujbă religioasă la Catedrala Hristos Mântuitorul de la Moscova.

Asasinarea diplomatului rus de către un poliţist turc, în timpul unei expoziţii de fotografie la o galerie de artă din Ankara, a survenit în plină relansare a relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, mediatorii unui armistiţiu care a permis demararea operaţiunilor de evacuare a civililor şi insurgenţilor din partea de est a oraşului Alep. Cele două părţi au denunţat o "provocare" menită să le saboteze cooperarea.

Citeşte şi: ATENTAT dejucat în Indonezia. Forţele de securitate intră în dispozitiv cu 155.000 de militari

Mevlut Mert Altintas, un poliţist în vârstă de 22 de ani, l-a ucis luni, cu nouă gloanţe, pe ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, înainte de a fi el însuşi lichidat, după ce a strigat 'Allah Akbar' şi a afirmat că doreşte să răzbune astfel drama din Alep.

În pofida declaraţiilor sale, care par să lege acest act de situaţia din Siria, anchetatorii turci înclină să privilegieze pista mişcării lui Gulen, prezentat adesea în Turcia drept principala sursă a relelor de care suferă ţara.

Ca şi cum ar dori să se apere anticipat de aceste acuzaţii, predicatorul, care se află în exil în SUA de la sfârşitul anilor 1990, s-a declarat 'şocat şi profund întristat' de asasinat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.