Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia îl urmăreşte penal pentru genocid pe fostul soldat SS ovaţionat în Parlamentul Canadei

shutterstock.com
rusia justitie

Rusia îl urmăreşte penal pentru genocid pe fostul soldat SS ovaţionat în parlamentul Canadei

Yaroslav Hunka, fost soldat în trupele naziste de elită SS, în vârstă de 98 de ani, este urmărit penal în Rusia pentru genocid, iar pe numele său ar putea fi emis un mandat internaţional de arestare, a informat vineri comisia rusă de anchetă, citată de AFP, informează Agerpres.

Hunka a fost ovaţionat în septembrie în parlamentul Canadei, cu ocazia vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, însoţit de premierul canadian Justin Trudeau.

Liderii politici au aflat abia ulterior despre trecutul nazistului, care a fost implicat, conform anchetatorilor, în genocid împotriva ucrainenilor, în timpul celui de-al doilea război mondial. Unitatea SS din care făcea parte este acuzată că a ucis "cel puţin 500 de cetăţeni ai Uniunii Sovietice", în special evrei şi polonezi, într-un oraş din regiunea Lvov din estul Ucrainei.

Comisia de anchetă afirmă că a solicitat sprijinul Canadei, Poloniei şi Belarusului pentru investigaţii. Ministrul polonez al educaţiei a anunţat deja că a cerut o anchetă pentru a verifica dacă Hunka nu a comis crime şi pe teritoriul Poloniei, iar în acest caz ar putea solicita extrădarea.

Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat în septembrie că aplauzele pentru Hunka au fost "absolut dezgustătoare", în special din partea lui Zelenski. "Preşedintele Ucrainei s-a ridicat în picioare şi a aplaudat un nazist care a asasinat evrei. Nu e acesta un semn de nazificare a Ucrainei?", a adăugat liderul de la Kremlin.

Rusia acuză conducerea Ucrainei - inclusiv pe Zelenski, care este evreu - de "neonazism" şi justifică invazia forţelor ruse pe teritoriul ucrainean inclusiv prin nevoia de "denazificare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.