Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, în conflict direct cu UNESCO - Amenințări de la Moscova din cauza lipsei de reacție în cazul asasinării fiicei lui Dughin

cnn.com
Daria Dughina

Ministerul rus al Afacerilor Externe condamnă, într-un comunicat emis vineri, 9 septembrie, „lipsa de reacție a conducerii Secretariatului UNESCO la asasinarea jurnalistei ruse D.A. Dugina”. Potrivit ministerului, conducerea UNESCO era obligată să condamnare asasinatul și acuză forul internațional de atitudine părtinitoare, amenințând cu măsuri nespecificate.

În pofida numeroaselor apeluri publice ale părții ruse, făcute pe canale diplomatice, către conducerea Secretariatului UNESCO de a condamna asasinarea brutală a jurnalistului rus D.A. Dugina, ucis în atacul din 20 august anul curent de către subversivi ai regimului de la Kiev, de la producerea tragediei, acest lucru nu s-a întâmplat.

Între timp, directorul general al acestei agenții specializate a ONU este, conform mandatului său, așa cum a fost exprimat de statele membre într-o rezoluție privind "Condamnarea violenței împotriva jurnaliștilor", adoptată în cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO, la 12 noiembrie 1997, conform căreia secretarul general al ONU este obligat să "condamne uciderea și toate violențele fizice îndreptate împotriva jurnaliștilor ca fiind o crimă împotriva societății.

În același timp, observăm că actualul șef al structurii executive a UNESCO, O.Azoulé, a reacționat în mod corespunzător în sfera publică la o serie de alte morți violente ale reprezentanților presei străine care au avut loc după 20 august, în unele cazuri chiar în ziua incidentului.

Considerăm că o astfel de situație este o manifestare vie a unei abordări profund părtinitoare a conducerii Secretariatului UNESCO în îndeplinirea îndatoririlor sale oficiale, ca o încălcare gravă a principiului imparțialității și echidistanței, așa cum este definit în paragraful 5 al articolului VI din Carta Organizației. Nu se face nicio referire la motive tehnice care ar putea împiedica directorul general să își îndeplinească mandatul cu bună credință.

Astfel de acțiuni sau, mai exact, omisiuni imorale, vor fi luate în considerare la stabilirea căii de urmat pentru Secretariatul Organizației”, se arată în comunciatul MAE rus.

Rusia a acuzat Ucraina că ar fi în spatele asasinării lângă Moscova a Dariei Dughina, fiica intelectualului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, ale cărui idei se regăsesc în politica promovată în prezent de preşedintele rus Vladimir Putin. Este o ipoteză considerată de experţii occidentali în domeniul serviciilor secrete deopotrivă posibilă şi puţin probabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.