Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia înfiinţează o bază militară în nord-vestul Siriei

soldati rusi

Rusia înfiinţează o bază militară în nord-vestul Siriei, ca urmare a unui acord încheiat cu miliţia kurdă siriană YPG (Unităţile de Apărare a Poporului), care deţine controlul în regiunea respectivă, şi va instrui combatanţi ai YPG în cadrul luptei împotriva terorismului, a indicat luni un purtător de cuvânt al miliţiei.

Purtătorul de cuvânt al YPG, Redur Xelil, a declarat agenţiei Reuters că acordul cu Rusia a fost încheiat duminică şi că trupe ruseşti au sosit deja la baza situată în regiunea Afrin (nord-vest) cu transportoare şi vehicule blindate.

Citește și: Director general adjunct al MI5, va conduce serviciul de supraveghere a comunicaţiilor GCHQ

Demersul, notează Reuters, va înfuria probabil Turcia vecină. Ankara consideră YPG drept o extensie a PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), care duce o mişcare de insurgenţă în interiorul Turciei.

''Prezenţa rusească survine în baza unui acord între YPG şi forţele ruse care operează în Siria în cadrul cooperării împotriva terorismului şi pentru a ajuta la instruirea forţelor noastre privind războiul modern şi de a construi o punte directă de legătură cu forţele ruse'', a precizat Xelil într-un comunicat, subliniind că este vorba de ''primul acord de acest fel''.

Turcia a lansat o ofensivă transfrontalieră de-a lungul unei porţiuni de la graniţa Siriei cu Turcia pentru a preveni înaintarea în teren a miliţiei YPG, care deţine controlul asupra unor fâşii de teren în nord-estul Siriei şi enclavei Afrin în nord-vestul Siriei.

YPG sunt de asemenea aliate ale SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi au un rol major în ofensiva susţinută de SUA împotriva fiefului jihadist urban Raqqa, situat mai la est, anunță Agerpres.

''Acordul intră în vigoare astăzi (luni)'', a declarat Xelil, refuzând să spună câţi militari ruşi au sosit în Jandaris, locul unde Rusia înfiinţează baza militară. Jandaris a fost bombardat anterior de către forţe turce dinspre zona de frontieră din apropiere, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.