Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia înlocuiește mercenarii Wagner - O nouă grupare militară trimisă în Africa, denumită exact ca forțele lui Hitler

Telegram
Wagner

Rusia, care urmărește să își extindă influența în Africa, intenționează să creeze forțe expediționare formate din 20.000 de mercenari, care să înlocuiască luptătorii Companiei militare private Wagner, informează Bloomberg.

„Africa Corps, care, în mod controversat, împarte numele forței expediționare a lui Adolf Hitler, își propune să înroleze noi recruți și foști luptători Wagner până la jumătatea anului pentru a se desfășura în cel puțin cinci țări prietenoase cu Rusia - Burkina Faso, Libia, Mali, Republica Centrafricană și Niger - potrivit grupului. Wagner a fost desființat din punct de vedere tehnic după moartea lui Prigozhin, dar rămâne activ.”

Publicația afirmă că acest corp african va consolida prezența militară a Rusiei printr-o rețea de baze aflate sub controlul Ministerului rus al Apărării, ca parte a eforturilor Moscovei de a-și revigora influența pe fondul unui declin rapid al influenței occidentale.

"De asemenea, ar permite Kremlinului să consolideze controlul asupra rețelei de afaceri a Wagner în Africa, inclusiv asupra unor interese miniere potențial profitabile, după moartea, anul trecut, a fondatorului grupului, Evgheni Prigozhin", scrie publicația.

Greu de găsit mercenari

O sursă anonimă apropiată de Ministerul rus al Apărării afirmă că planurile implică recrutarea a 20.000 de mercenari, deși rămâne neclar unde va găsi departamentul militar un număr atât de mare de personal.

Bloomberg notează că, chiar și în perioada de vârf a activității sale în operațiunile din Africa, Grupul Wagner avea cel mult câteva mii de persoane. Între timp, Rusia încearcă să recruteze cel puțin încă 250.000 de mercenari pentru a participa la războiul din Ucraina din acest an.

În plus, dacă Rusia trece la un "rol militar oficial" în Africa, ar putea pierde capacitatea de a respinge acuzațiile ONU privind crimele de război din Africa îndreptate împotriva Grupului Wagner.

"Există și un dezavantaj pentru ruși, și anume că nu mai ai posibilitatea de negare. Dacă rebranduiți aceste forțe ca făcând parte din armată, acum dețineți această problemă", a declarat Pham, un fost diplomat american de rang înalt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.