Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia intenționează să recruteze tineri din regiunile separatiste ale Ucrainei - Donețk și Lugansk. Recrutări se fac și în Transnistria

TASS
Putin Soigu

Pe 29 ianuarie, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relațiile cu compatrioții, Viktor Vodolatsky, a declarat că cetățenii ruși cu reședința permanentă în regiunile Donețk și Lugansk (teritorii ocupate temporar - în formularea ucraineană, respectiv autoproclamatele Republici Populare Donețk DPR și Lugansk LPR, în cea rusă) pot fi recrutați în armata rusă, după cum a informează TASS.

„Dacă cetățenii Federației Ruse care trăiesc pe teritoriul RPD și LPR doresc să servească în Forțele Armate ale Federației Ruse, atunci Comisariatul Militar Regional Rostov îi va accepta, îi va înregistra și îi va chema în armată”, a declarat parlamentarul.

Potrivit oficialului rus, în caz de recrutare, cetățenii ruși care locuiesc în Donbas vor efectua stagiul militar pe teritoriul Rusiei.

Acesta a subliniat că problema asigurării securității și protejării populației de limbă rusă “este una dintre principalele probleme ridicate de locuitorii republicilor, care sunt foarte îngrijorați de perspectiva unei invazii din partea Forțelor Armate din Ucraina.”

Aceasta nu este prima tentativă a Rusiei de a recruta tineri din regiunile ocupate. Acum patru ani o astfel de tentativă a fost aplicată în regiunea transnitreană unde Federația Rusă a desfășurat o campania de recrutare în forțele sale armate. Rușii au amplasat atunci corturi de informare și recrutare în stânga Nistrului. După publicarea articolului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a autosesizat și a cerut Ambasadei Federației Ruse, pe cale diplomatică, să înceteze recrutarea pe teritoriul Republicii Moldova.

Între timp, ștabul de recrutare și-a retras corturile din Ternovca, Slobozia. Dar recrutarea în armata rusă nu a încetat. Autoritățile ruse au plasat anunțul respectiv la mica publicitate, într-un ziar din Tiraspol. Cam în felul următor: Armata Rusă, Serviciu Militar, stabilitate, pachet social. Anunțul are şi două numere de telefon.

Militarii ruși au ajuns la această situație după ce Rada Supremă de la Kiev a adoptat legea cu privire la denunțarea Acordului privind tranzitul prin teritoriul Ucrainei a forţelor militare rusești, staţionate temporar pe teritoriul Republicii Moldova în mai 2015. Militarii ruși puteau ajunge în regiunea secesionistă prin Aeroportul Chișinău, de unde, însă, sunt reținuți și deportați, cu interdicția de a mai pătrunde pe teritoriul Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.