Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia interzice activităţile ONG-ului de mediu WWF

twitter.com
wwf

Rusia a declarat miercuri Fondul mondial pentru natură (WWF - World Wide Fund for Nature) "indezirabil", măsură ce interzice de facto activităţile acestui ONG în ţară, în plină reprimare a oricărei voci critice după ofensiva Kremlinului în Ucraina, informează France Presse şi Reuters.

Într-un comunicat, Parchetul general a declarat că activităţile în Rusia ale ONG-ului pentru protecţia mediului reprezintă "ameninţări la adresa securităţii în sfera economică".

Acest anunţ vine la o lună după o decizie similară vizând un alt ONG de mediu de renume mondial, Greenpeace, potrivit Agerpres.

În luna martie, organizaţia WWF a fost deja clasificată în Rusia drept "agent al străinătăţii", o etichetă infamă ce îi complica deja foarte mult activităţile.

Desemnarea WWF, care operează în Rusia din 1994, drept "agent al străinătăţii" poartă conotaţii de spionaj. Această etichetare Rusia a aplicat-o pe scară largă unor jurnalişti, activişti şi altora.

În Rusia, potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, organizaţiile calificate oficial drept "indezirabile" au interdicţie să deschidă structuri, să desfăşoare proiecte şi să difuzeze acolo informaţii.

Această măsură îi expune şi pe angajaţii şi voluntarii lor la acţiuni în justiţie.

În comunicatul său de presă, Parchetul rus acuză WWF în special că "împiedică implementarea politicii ţării privind dezvoltarea industrială a Arcticii, a resurselor naturale din teritoriile arctice".

Parchetul general al Rusiei acuză de asemenea ONG-ul de "dezvoltarea şi legitimarea restricţiilor ce ar putea servi drept bază pentru transferul rutei maritime din Nord în zona economică exclusivă a Statelor Unite".

Potrivit Parchetului, WWF de asemenea "a colectat informaţii despre situaţia de mediu din regiunile Rusiei" şi "a pregătit evaluări tendenţioase", cu scopul de "a împiedica dezvoltarea economică" a ţării.

De la începutul ofensivei în Ucraina în februarie 2022, autorităţile ruse au accelerat puternic represiunea împotriva vocilor critice.

Departe de a fi limitată la opoziţia politică, represiunea afectează toate domeniile, inclusiv cercurile culturale şi organizaţiile pentru apărarea mediului, notează AFP.

Presiunea economică asupra Rusiei din cauza sancţiunilor occidentale legate de conflict a împins de asemenea autorităţile să abandoneze preocupările de mediu - care nu erau în prim-plan nici înainte - în favoarea dezvoltării industriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.