Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia inversează iar livrările de gaze prin conducta Yamal-Europe către Germania

libertatea.ro
gaze naturale gazprom

Livrările de gaze ruseşti prin conducta Yamal-Europe către Germania au fost din nou inversate către Rusia, potrivit datelor de sâmbătă ale operatorului german al conductei, Gascade, transmite Reuters.

Este a doua oară când în ultimele zile când are loc o inversare a fluxurilor de gaze printr-una dintre cele trei conducte majore care transportă gaz rusesc în vestul Europei.

Săptămâna trecută, contractele futures pentru gaze în Europa au crescut cu până la 23% din cauza opririi fluxurilor către vest.

Cea mai recentă inversare a livrărilor vine pe fondul acuzaţiilor unor politicieni că Kremlinul restricţionează livrările pentru a face presiuni asupra Germaniei şi a Uniunii Europene să aprobe conducta Nord Stream 2, care este curs de autorizare în Germania.

Rusia a negat acest lucru şi a promis suplimentarea livrărilor către Occident începând cu 8 noiembrie, odată ce propriile stocuri vor fi reaprovizionate.

Datele Gascade de sâmbătă au arătat că debitele de intrare la punctul de contorizare Mallnow au fost zero la ora 10:00 GMT, fiind în această stare timp de trei ore, după ce de joi au fost la un volum orar de peste 3.000.000 de kilowaţi-oră (kWh).

Fluxurile de ieşire la Mallnow - sau cererile de transport de gaze în Polonia din Germania - au fost de 1.442.934 kWh/oră pentru a doua oră consecutivă, arată datele.

Fluxurile în Germania la Mallnow, care se află la graniţa cu Polonia, au fost oprite sâmbăta trecută şi au fost reluate abia joi.

Un purtător de cuvânt al companiei poloneze de gaze PGNiG a declarat că Polonia primeşte gaz din ambele direcţii.

"Totul este în regulă din punctul nostru de vedere. Contractul cu Gazprom este în curs de executare", a spus purtătorul de cuvânt, referindu-se la furnizorul rus de gaze.

Rusia a spus că se concentrează pe completarea stocurilor interne înainte de a mai elibera gaze în Europa şi se aşteaptă ca propriul său proces de reaprovizionare să se termine până pe 8 noiembrie.

Nivelul fluxurilor de gaze prin conducta Yamal între Polonia şi Germania şi direcţia acestora este gestionate de Gaz-System în Polonia şi Gascade în Germania, pe baza solicitărilor clienţilor.

Un analist a spus săptămâna trecută că inversarea fluxurilor a indicat cererea din Polonia, având în vedere preţurile în general ridicate şi livrările reduse de gaze natural lichefiat (GNL).

Contractul PGNiG cu Gazprom prevede livrări de aproximativ 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an, din care cel puţin 8,7 miliarde de metri cubi în cadrul unui acord de tip take-or-pay.

Dacă există şansa de a cumpăra gaze mai ieftine din Occident şi Polonia a cumpărat deja suficient gaz în baza acordului său cu Gazprom, poate trece la livrări din Vest, au spus comercianţii, informează news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.