Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își consolidează prezența în Tadjikistan pe fondul ascensiunii talibanilor în Afganistan

Agerpres - Reuters
talibani

Rusia anunţă că urmează să-şi consolideze ajutorul pe care-l acordă armatei din Tadjikistan, prin furnizarea de armament şi antrenarea militarilor tadjici, din cauza unei ”deteriorări” a situaţiei în Afganistanul vecin, relatează AFP.

”Munca comună în vederea unei neutralizări a ameninţărilor din Afganistanul vecin a devenit în prezent prioritară”, a anunţat miercuri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, într-o întâlnire cu omologul său tadjic Sherali Mirzo, la Duşanbe, capitala acestei ţăridin Asia Centrală.

”Retragerea forţelor străine a provocat o deteriorare rapidă a situaţiei şi o explozie a activităţilor teroriste” în Afganistan, denunţă Şoigu.

EXERCIŢII MILITARE

În acest context, Rusia, care dispune de o bază militară în această fostă republică sovietică, a organizat livrări suplimentare - gratuite - de armament şi echipament rus armatei tadjice şi face ”tot ceea ce este necesar” pentru a asigura antrenamentul militarilor tadjici, anunţă Şoigu.

Rusia este pregătită să ”ofere orice asistenţă necesară prietenilor noştri tadjici”, a subliniat el.

Rusia, Tadjikistanul şi Uzbekistanul urmează să efectueze exerciţii militare, săptămâna viitoare, în apropiere de frontiera tadjică cu Afganistanul, unde talibanii au cucerit teritorii rurale vaste, în paralel cu retragerea trupelor americane.

Talibanii susţin că deţin controlul a 90% din suprafaţa Afganistanului - declaraţii respinde drept o ”minciună totală” de către ministerul afgan al Apărării.

Tadjikistanul are o frontieră comună cu Afganistanul de 1.300 de kilometri, iar talibanii au preluat, în iunie, controlul asupra principalului post de frontieră.

Această ţară a oferit deja un refugiu provizoriu unui număr de peste 1.000 de militari din cadrul forţelor guvernamentale afgane, care au bătut în retragere din calea ofensivei talibane.

Tadjikistanul a efectuat, săptămâna trecută, o inspecţie surpriză vizând capacitatea de luptă  militarilor tadjici, în cadrul celui mai important exerciţiu de acest tip organizat vreodată în ţară, la care au luat parte 230.000 de oameni - militari şi rezervişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.