Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia joacă în forță. Amenințări cu folosirea forței dacă le sunt refuzate exigențele de securitate: `scuturile antirachetă din România și Polonia să dispară`

Facebook
NATO harta Romania Rusia Bulgaria

Rusia a amenințat joi că va reacționa, inclusiv militar, în cazul în care Statele Unite vor respinge principalele sale exigențe de securitate, repetând că vrea o retragere a forțelor americane din Europa centrală și de est și din țările baltice, informează AFP. „În lipsa unei dispoziții din partea americană de a fi de acord cu garanții juridice ferme pentru securitatea noastră (...) Rusia va fi nevoită să reacționeze, în special prin punerea în aplicare de măsuri cu caracter militar și tehnic”, a scris diplomația rusă în răspunsul său la contra-propunerile americane în contextul discuțiilor privind securitatea europeană.

Amintim că Moscova a transmis către SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană. Rusia vrea din partea Statelor Unite şi a NATO garanții care să includă blocarea intrării Ucrainei în NATO, abţinerea de la desfăşurarea de rachete în apropierea graniţelor Rusiei şi reducerea infrastructurii militare a NATO în Europa la nivelurile din 1997.

În document, Moscova insista de asemenea asupra retragerii tuturor forțelor și armamentelor americane desfășurate în Europa centrală, de est și de sud-est și în țările baltice” și așteaptă totodată propuneri din partea occidentalilor în vederea „renunțării lor la orice viitoare extindere a NATO”.

MAE rus a mai transmis, în răspunsul său, și disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.

„Propunerile ruse sunt un întreg global și trebuie analizate ca un întreg, fără a fi excluse unele dintre ele”, a insistat diplomația rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.