Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia mută militar în Caucaz: Ce plan are Moscova pentru a contracara sistemul de la Deveselu

suhoi 27 avion

Parlamentul armean a ratificat joi crearea unui sistem de apărare antirachetă comun cu Rusia pe care Moscova îl doreşte pus în practică împreună cu mai multe foste republici sovietice, pentru a putea face faţă scutului antirachetă american din Europa, relatează agenţiile France Presse şi Armenpress.

Aprobat cu 102 voturi pentru şi opt contra, acest acord va permite Armeniei să-şi ''consolideze apărarea antirachetă cu mijloace suplimentare ruse'', a explicat Ara Nazarian, secretar de stat în Ministerul Apărării armean, în timpul unei intervenţii în parlamentul de la Erevan.

Citește și: A pozat goală în avionul lui Donald Trump și e aproape să devină Prima Doamnă a SUA / FOTO HOT

Armenia, care îşi dispută cu Azerbaidjanul regiunea separatistă Nagorno-Karabah, unde în aprilie au avut loc lupte intense, va putea utiliza ''avioane de vânătoare'' ruse pentru a se apăra, a precizat el.

Conform acordului, semnat la Moscova la finalul lunii decembrie pentru o durată de cinci ani şi care poate fi reînnoit, comandamentul forţelor comune va fi încredinţat Rusiei, dar anumite sisteme de apărare antiaeriană vor fi controlate de responsabili militari armeni.

Citește și: Selfie-urile cu filtre vor fi fi interzise: ‘Distorsionează creaţia lui Dumnezeu’

''Acordul nu trebuie să provoace nelinişte întrucât el prevede menţinerea autonomiei interne a forţelor armene şi subordonarea lor faţă de comandamentul armean'', a dat asigurări Nazarian.

Această decizie a fost totuşi criticată vehement de opoziţia politică armeană. ''Aceasta este o tentativă de a da restul suveranităţii armene unui stat străin care a vândut arme ofensive moderne Azerbaidjanului'', a denunţat partidul de opoziţie armean 'Moştenirea', într-un comunicat de presă.

Citește și: A umplut o piscină cu 6 tone de Coca-Cola și a pus găleți cu Mentos: A ieșit o NEBUNIE / VIDEO

Rusia este principalul furnizor de arme atât pentru Azerbaidjan, cât şi pentru Armenia, dar a încheiat o alianţă militară doar cu Erevanul.

La începutul acestei luni, Moscova şi-a anunţat intenţia de a crea un sistem de apărare antirachetă comun cu fostele republici sovietice membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan şi Kârgâzstan. Până acum, Rusia a încheiat un astfel de acord cu Belarus şi Kazahstan, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ponta despre plagiat : “Vă mulțumesc din inimă dragi politruci!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.