Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia nu mai vrea să facă parte din Europa: Speră că așa va scăpa de sancțiunile din fotbal

rusia fotbal nationala

Cluburile de fotbal şi naţionala Rusiei iau în calcul despărţirea de Uniunea europeană de fotbal (UEFA) şi trecerea la Confederaţia Asiatică (AFC), unde au mai mulţi aliaţi, după ce au fost excluse din competiţiile europene şi din preliminariile Cupei Mondiale, informează cotidianul britanic Daily Mail.

Atât UEFA, cât şi Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) au exclus echipele ruse din competiţiile lor, la finele lunii februarie, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze Ucraina, scrie agerpres.ro.

Astfel, cluburile din prima ligă rusă nu vor putea evolua în Liga Campionilor europeni, Europa League şi Europa Conference League pe termen nelimitat, în timp ce echipa Spartak Moscova a fost exclusă din Europa League în faza optimilor de finală, reaminteşte publicaţia citată.

Selecţionata masculină a Rusiei a fost exclusă, la rândul ei, din calificările pentru Cupa Mondială, decizie care a permis Poloniei să acceadă direct în finala play-off-ului european, în timp ce naţionala feminină rusă nu va putea participa la Campionatul European din această vară.

Însă, informaţiile care vin din Rusia sugerează că federaţia de la Moscova ia în calcul trecerea de la UEFA la AFC, în timp site-ul Championat a chestionat diverse personalităţi pentru a analiza argumentele pro şi contra acestei idei. Cu toate acestea, schimbarea ar trebui să fie ratificată de celelalte federaţii asiatice şi s-ar putea dovedi o chestiune deloc simplă.

"Cu siguranţă, naţionala Rusiei şi cluburile noastre trebuie să joace, indiferent cum va evolua situaţia. Dacă Rusia are o opţiune reală în Confederaţia Asiatică de Fotbal, de ce nu? Am lucrat în Asia, am jucat în Arabia Saudită şi ar fi interesant pentru mine să urmăresc astfel de meciuri", a declarat Andrei Kancelskis, fostul atacant al echipei Manchester United, pentru site-ul Championat.

Daily Mail reaminteşte şi alte cazuri în care o naţiune a schimbat confederaţia: Israelul a evoluat în AFC între 1954 şi 1974 înainte de a fi exclus, iar ulterior nu s-a afiliat la nicio confederaţie până în 1991, când s-a alăturat UEFA. De asemenea, Kazahstanul a fost iniţial membru al AFC înainte de a trece la UEFA în 2002, în timp ce Australia a părăsit confederaţia din Oceania pentru a juca în Asia, în 2005.

Asociaţia Cluburilor Europene (ECA) de fotbal se opune revenirii prea curând în competiţiile continentale a echipelor din Rusia, scrie EFE.

''Nu ne putem imagina că cluburile din Rusia vor putea juca înainte de a o putea face cele din Ucraina'', a declarat vicepreşedintele ECA, Dariusz Mioduski. ''Şi ştim că cluburile ucrainene nu vor putea participa la competiţii mult timp de acum încolo'', a adăugat el.

Cluburile de fotbal din Rusia au fost interzise din competiţii de UEFA şi de FIFA după invadarea Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lui februarie.

Din acel moment, cluburile din Ucraina şi-au suspendat activitatea sportivă, iar semifinala Scoţiei cu Ucraina, din play-off-ul de calificare la CM 2022 din Qatar, a fost amânată până în iunie.

Aşa cum s-a anunţat, Asociaţia Europeană a Cluburilor (ECA) a decis să acorde Ucrainei un ajutor financiar iniţial în valoare de un milion de euro.

"Trăim vremuri tulburi. Cu toţii ne-am întristat să vedem atacurile violente asupra poporului ucrainean şi suntem în favoarea păcii", a afirmat Nasser Al-Khelaifi, conducătorul clubului Paris Saint-Germain şi actualul preşedinte al ECA, luni, la Viena, cu ocazia Adunării Generale a acestei organizaţii.

"Suntem în legătură cu Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite (UNHCR) pentru ca ECA să poată ajuta atât poporul ucrainean, cât şi refugiaţii aflaţi în grija ţărilor vecine. ECA va pune la dispoziţie o sumă iniţială de un milion de euro, drept contribuţie la sprijinirea eforturilor membrilor noştri de a ajuta poporul ucrainean, în timp ce multe dintre cluburile noastre s-au oferit de asemenea să găsească un loc sigur pentru tinerii jucători ucraineni", a adăugat Al-Khelaifi.

Preşedintele ECA a lăudat, totodată parteneriatul cu Uniunea europeană de fotbal (UEFA), care a permis creşterea influenţei şi bunăstării cluburilor. Această colaborare dintre cele două organizaţii, al cărei scop l-a reprezentat identificarea partenerilor de marketing pentru vânzarea drepturilor comerciale pentru competiţiile continentale de club în ciclul 2024-2027, a dus la creşterea valorii proiectate pentru turneele respective.

În luna februarie, UEFA şi ECA au desemnat TEAM Marketing şi Relevent Sports Group drept parteneri de vânzări pentru competiţiile masculine de club.

Al-Khelaifi a precizat că parteneriatul s-a dovedit mai profitabil pentru fotbalul european decât proiectul Super Ligii, propus anul trecut de o serie de cluburi europene şi susţinut în prezent de doar trei grupări, Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus Torino.

"Pentru prima dată, UEFA şi ECA au lucrat împreună pentru organizarea unei licitaţii deschise şi competitive, în scopul gestionării procesului de vânzări pentru competiţiile masculine intercluburi. Am avut o creştere uimitoare de 39% a prognozei valorii comerciale pentru competiţiile masculine de club ale UEFA, pentru ciclul post 2024. Acest acord demonstrează, de asemenea, că cei care pun la îndoială modelul fotbalului european s-au înşelat", a subliniat preşedintele ECA.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale a ECA din capitala Austriei figurează probleme ample ale fotbalului, precum Fair Play-ul Financiar, formatul competiţiilor europene la nivel de club după 2024 şi incluziunea în sport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.