Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, o nouă provocare la adresa Ucrainei

slaviansk ucraina

Rusia a început instalarea unei platforme petroliere de foraj în zona economica exclusiva a Ucrainei, afirma Kievul, indicând ca Federatia Rusa a încalcat în acest fel normele de drept international international maritim. O nava a pazei de coasta ucrainene s-a apropiat marti de instalatiile de foraj ale Cernomorneftegaz, fosta companie ucraineana, intrata sub controlul Rusiei dupa anexarea Crimeii în martie 2014, si a cerut explicatii cu privire la lucrarile în desfasurare, iar în replica Moscova a trimis o nava militara sa protejeze interesele economice ruse în aceasta zona din Marea Neagra, dupa cum au relatat mass-media ucrainene.

'Nu este o încalcare a granitei si a integritatii teritoriale a tarii, dar aceasta este totusi zona economica exclusiva a Ucrainei. În acest moment, noi suntem în contact cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), cu fortele armate si cu Ministerul de Externe', a declarat marti seara purtatorul de cuvânt al Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodean, citat de portalul Obozrevatel.

Lucrarile de montare a sondei sunt efectuate cu ajutorul remorcherului 'Centaur', ce apartine companiei Cernomorneftegaz, astazi sub controlul Moscovei, într-o zona maritima aflata la 130 km distanta de Odesa. Sonda este instalata în locul unde anterior se aflau doua instalatii de foraj, care au fost mutate în ajun de la zacamântul de gaze Odesa în Crimeea (ocupata de rusi), scrie publicatia Zerkalo nedeli.

De la Moscova lucrurile se vad complet altfel. Astfel, Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), în responsabilitatea caruia intra si protejarea granitelor Federatiei Ruse, a anuntat ca a trimis nava de patrulare 'Ametist' pentru a asigura protectia instalatiilor de foraj ale companiei (ruse) Cernomorneftegaz în Marea Neagra, dupa ce acestea au atras atentia marti din partea unor nave militare ucrainene, a informat agentia de presa TASS.

Oficiali ai Pazei de coasta ruse au indicat ca marti, în jurul orei locale 10:15, o nava ucraineana de frontiera s-a apropiat de platforma petroliera 'Taurida' si a solicitat muncitorilor informatii cu privire la echipa si destinatia lucrarilor. În timpul patrularii, nava 'Ametist' a descoperit doua nave militare ucrainene în zona zacamintelor de gaze Odesa si Golitân.

Nava de patrulare rusa îsi va continua serviciul pentru asigurarea intereselor economice si de alta natura ale Federatiei Ruse în aceasta zona din Marea Neagra, scrie miercuri presa rusa.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.