Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, pregătire militară pentru elevi: Îi va învăța pe elevi cum să mânuiască Kalașnikovul

RTV.net
Kalaşnikov

Elevii de liceu din Rusia vor urma un program militar de bază începând de anul viitor, în timp ce Rusia încearcă să readucă în actualitate o politică din epoca sovietică pentru a consolida capacitățile trupelor sale în contextul războiului din Ucraina, informează Internațional Business Time.

Ministerul rus al Educației a publicat un decret care aprobă introducerea unui program de pregătire militară pentru elevii din clasele a 10-a și a 11-a, a relatat publicația rusă The Insider. Decretul, semnat de ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, și publicat pe portalul oficial de informații juridice al țării, ar face ca antrenamentul militar să facă parte din lecțiile de "siguranță a vieții" din școli.

Elevii ruși ar urma să fie instruiți să acorde primul ajutor, să mânuiască o pușcă automată Kalașnikov și să folosească grenadele F-1 și RGD-5. Programul de formare ar aborda, de asemenea, operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, "importanța Rusiei în procesele politice și socio-economice din lume" și "realizările țării și ale poporului său", se arată în document.

Controversata inițiativă "Conversații importante", o nouă clasă extracurriculară în care elevii învață despre "valorile patriotice", ar fi, de asemenea, inclusă în programul școlar actualizat. Potrivit decretului, școlile din întreaga Rusie ar trebui să adopte noua programă școlară care include programul de pregătire militară până la 1 septembrie 2023.

Luna trecută, Kravtsov a declarat că programul va fi testat după 1 ianuarie anul viitor, potrivit agenției de știri ruse de stat Tass. Revenirea pregătirii militare în școli este văzută ca o măsură pentru a aborda performanța dezamăgitoare în luptă a soldaților ruși în Ucraina.

"Chiar și mulți voluntari nu au experiența necesară pentru a participa la ostilități", a declarat Serghei Mironov, liderul unui partid politic pro-Kremlin, pentru presa rusă de stat Izvestia. "Odată cu începerea operațiunii militare speciale, această problemă a devenit deosebit de acută".

Mironov a propus, de asemenea, ca veteranii de luptă și forțele de ordine să facă parte din program în calitate de profesori. Propunerea de a-i învăța pe elevi abilități de bază de luptă este susținută și de Ministerul rus al Apărării.

Însă Marina Goncharova, o profesoară recunoscută drept "Profesorul Anului" în Rusia, se teme că programul ar crește povara asupra profesorilor și elevilor, menționând că actuala programă școlară este deja supraîncărcată.

În perioada sovietică, pregătirea militară a fost introdusă pentru elevii din clasele superioare ale școlilor secundare și profesionale. Dar în 1993, la câțiva ani după prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a renunțat la acest program.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.