Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, pregătită să reacţioneze din nou dacă disputa cu Cehia legată de spionaj va escalada

Vladimir Putin

Rusia a transmis joi că va reacţiona din nou la orice măsuri suplimentare luate de Republica Cehă împotriva diplomaţilor ruşi, în contextul în care disputa legată de spionaj dintre cele două ţări riscă să escaladeze într-o nouă serie de expulzări, relatează Reuters.

Moscova a expulzat duminică 20 de diplomaţi cehi, după ce Praga expulzase cu o zi în urmă 18 diplomaţi ruşi. Miercuri, Cehia a cerut ca Rusia să permită până joi întoarcerea la Moscova a tuturor celor 20 de angajaţi ai ambasadei sale, pentru că în caz contrar riscă să îi fie expulzaţi de la Praga alţi diplomaţi, potrivit agerpres.ro.

Este cea mai dură dispută dintre cele două ţări de la căderea comunismului în 1989 şi vine într-un moment de tensiuni puternice în relaţiile Rusiei cu Occidentul.

În ultima săptămână, Moscova a expulzat de asemenea diplomaţi din Bulgaria, Polonia şi SUA, ca răspuns la expulzarea unor diplomaţi ai săi din cele trei ţări.

Cehia a precizat că pierderea celor 20 de angajaţi a paralizat efectiv funcţionarea ambasadei sale de la Moscova, care este mult mai mică decât misiunea diplomatică a Rusiei la Praga.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat autorităţile cehe că au pus în scenă un "spectacol" şi a spus că Moscova va reacţiona din nou dacă Praga va mai lua măsuri împotriva diplomaţilor ruşi.

"Dacă suntem pe calea confruntării aleasă de Praga, atunci va exista un răspuns corespunzător", a declarat Zaharova pentru postul de radio Govorit Moskva, potrivit agenţiei de presă RIA.

Cehia i-a expulzat pe cei 18 diplomaţi ruşi, despre care a spus că sunt agenţi de informaţii, după ce a anunţat că doi spioni ruşi acuzaţi de otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Marea Britanie în 2018 s-au aflat în spatele exploziei din 2014 de la un depozit de arme din Cehia, când două persoane şi-au pierdut viaţa.

Rusia a negat acuzaţiile, despre care Kremlinul a afirmat că sunt "provocatoare şi neprietenoase". Zaharova a spus joi că Praga nu şi-a susţinut cu dovezi acuzaţiile privind presupusa implicare a Rusiei în explozie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.