Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia propune SUA ridicarea reciprocă a tuturor restricţiilor instituite asupra misiunilor diplomatice

rusia sua

Rusia a propus marţi SUA ridicarea reciprocă a tuturor restricţiilor vizând misiunile diplomatice ale celor două ţări, cu ocazia unei întâlniri la Moscova între ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov şi subsecretarul de stat pentru afaceri euroasiatice Victoria Nuland, aflată într-o vizită în Rusia până miercuri, potrivit EFE, TASS şi RIA Novosti.

"Propunem ridicarea tuturor limitărilor impuse de ambele părţi în ultimii ani", a indicat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

Rusia nu va lăsa fără răspuns "acţiuni ostile antiruseşti", menţionează în acelaşi comunicat diplomaţia rusă, care asigură că Moscova "nu caută o escaladare mai mare a tensiunilor" cu Washingtonul.

Citește și: Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov: 'Nu există niciun fel de progres în dialogul cu SUA'

Potrivit MAE rus, subsecretarului de stat american i s-a adus la cunoştinţă că "continuarea liniei de confruntare a Washingtonului relativ la agenda bilaterală, în contextul unor probleme acute internaţionale şi regionale nu poate duce decât la degradarea în continuare a relaţiilor ruso-americane".

De aceea, "se impune o abordare mai realistă care presupune dezvoltarea unor relaţiilor pe picior de egalitate, ţinându-se cont de interesele fiecărei părţi", se mai spune în comunicatul diplomaţiei ruse.

Cu ocazia vizitei subsecretarului de stat american, care a sosit în ajun la Moscova, "au fost abordate stadiul şi perspectivele dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări". "O atenţie deosebită a fost acordată problemelor legate de funcţionarea misiunilor diplomatice ale Rusiei şi SUA pe teritoriul celor două state", conform documentului citat.

În finalul întrevederii cu Victoria Nuland, Serghei Riabkov a declarat presei că nu a observat vreun progres major în discuţii şi nu a exclus posibilitatea agravării relaţiilor dintre Moscova şi Washington în continuare.

La întâlnirea dintre Riabkov şi Nuland a fost prezent şi ministrul adjunct al apărării, Aleksandr Fomin, potrivit TASS.

În consecinţă, Rusia a apreciat drept "utile" negocierile de marţi de la Moscova, chiar dacă nu s-a reuşit realizarea vreunui progres pentru diminuarea tensiunilor puternice între cele două puteri, notează AFP.

"Poziţiile noastre sunt greu de conciliat. Americanii nu ne ascultă logica, cererile. Dar convorbirea a fost totuşi utilă", a concluzionat Riabkov, citat de RIA Novosti, subliniind că "una dintre principalele teme abordate marţi a fost legată de vize şi activitatea consulară, puternic perturbată de mai multe valuri de expulzări reciproce de diplomaţi".

Chiar dacă problema a fost evocată "foarte deschis" cu Victoria Nuland, situaţia "nu s-a îmbunătăţit", a mai spus Serghei Riabkov, potrivit Agerpres.ro.

Subsecretarul de stat american afirmase luni că tema principală a discuţiilor va fi instituirea unor relaţii "stabile şi predictibile" între cele două ţări".

"Sunt bucuroasă să mă aflu din nou în Rusia pentru a mă ocupa de relaţiile noastre bilaterale", a declarat marţi Victoria Nuland după întâlnirea sa cu Riabkov, potrivit AFP.

Moscova şi Washingtonul se află în tabere opuse într-un număr tot mai mare de dosare: crize internaţionale, cazuri de ingerinţă electorală, atacuri cibernetice, spionaj etc.

Cele doua puteri încearcă totuşi să-şi relanseze dialogul pe subiecte considerate de interes comun. La sfârşitul lunii septembrie, reprezentanţi ai celor două părţi au avut consultări la Geneva cu privire la paritatea strategica şi controlul armamentelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.