Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia reacționează față de testul nuclear al Coreii de Nord

rusia kremlin

Rusia a condamnat miercuri testul nuclear al Coreii de Nord si a denuntat - prin vocea reprezentantului sau permanent la organizatiile internationale de la Viena, Vladimir Voronkov - o încalcare clara a legislatiei internationale, relateaza RIA Novosti.

'Rusia condamna astfel de teste; este vorba de o încalcare clara a dreptului international', a subliniat Voronkov, potrivit caruia Comisia pregatitoare a Organizatiei Tratatului pentru interzicerea totala a testelor nucleare (CTBTO) a înregistrat miercuri unele anomalii seismice pe teritoriul Coreii de Nord.

'Cutremurul a avut magnitudinea de circa 4,8 grade. Exista o mare probabilitate sa fi fost într-adevar o explozie, dar, în acest moment, este imposibil de spus despre ce fel de tip de explozie este vorba - nucleara sau termonucleara', a mai spus diplomatul rus, indicând totodata ca nu se stie daca a fost o bomba obisnuita sau una cu hidrogen, asa cum sustine Phenianul.

'Condamnam un astfel de pas iresponsabil, încalcarea acordurilor existente', a reiterat Voronkov, potrivit caruia, miercuri la prânz, a fost programat un briefing al CTBTO unde vor fi dezvaluite detalii ale testului nord-coreean.

În acelasi timp, testele nucleare efectuate de Coreea de Nord încalca spiritul Tratatului privind interzicerea totala a testelor nucleare (CTBT) si reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei, a estimat Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei pentru afaceri internationale din cadrul Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), ca reactie la testul anuntat miercuri de catre Phenian, potrivit agentiei de presa TASS.

'Programul nuclear nord-coreean este derulat de catre un stat care are frontiera comuna cu Rusia. De la Phenian la Vladivostok (Orientul Îndepartat rus) sunt mai putin de 700 de km. Si orice fel de actiuni ale Coreii de Nord în acest domeniu afecteaza în mod direct securitatea nationala a Rusiei', scrie Kosaciov într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul parlamentar rus a subliniat ca, 'daca informatiile despre testul nuclear al Coreii de Nord se vor confirma', atunci 'vorbim de o noua încalcare a spiritului CTBT de catre Phenian', amintind ca doar trei tari care dispun de capacitati nucleare nu au semnat acest document - India, Pakistan si Coreea de Nord.

Coreea de Nord a anuntat ca a efectuat miercuri primul test reusit al bombei sale cu hidrogen, ceea ar marca intrarea sa în rândul statelor cu program nuclear avansat. Acest test a fost ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Phenianul a testat de trei ori bomba atomica A, care utilizeaza fisiunea nucleara, în 2006, 2009 si 2013. Aceste teste i-au atras mai multe sanctiuni internationale. O bomba cu hidrogen produce o explozie mult mai puternica.

Statiile de monitorizare a nivelului de radiatii din Orientul Îndepartat rus nu au înregistrat niciun fel de schimbari, în urma testului anuntat de Coreea de Nord, potrivit RIA Novosti.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.