Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia reacționează după apariția proiectului pentru Strategia de Securitate Națională a R. Moldova: Teze motivate de poziția fățiș rusofobă a conducerii țării

vestidinrusia.ro
Maria Zaharova

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, comentând proiectul prezentat în Republica Moldova, al strategiei pentru securitatea națională, în care se arată că Rusia este o amenințare la adresa securității naționale, a declarat că acesta reprezintă un set "standard" pentru actuala conducere moldovenească de acuzații neîntemeiate la adresa Rusiei "de toate păcatele de moarte", notează Ria Novosti, potrivit Rador radio România

"Cunoaștem conținutul proiectului amintitei Strategii. De fapt, documentul nu conține nimic nou. El reprezintă un set 'standard' pentru actuala conducere moldovenească de acuzații neîntemeiate la adresa Rusiei 'de toate păcatele de moarte'. Și este vorba și de 'subminarea ordinii constituționale', și de 'șantajul energetic', și de 'finanțare ilegală' a unor 'grupări criminale', și de 'răspândirea de dezinformare și minciună'", se arată în comentariul Mariei Zaharova, postat pe site-ul Ministerului rus de Externe. "Ca un 'panaceu' pentru 'amenințările hibride' enumerate, se propune sporirea finanțării sectorului de apărare și securitate, intensificarea colaborării cu NATO și cu statele membre ale acesteia și extinderea instrumentelor de suprimare a libertății cuvântului și a opoziției", a remarcat Zaharova.

După cum a afirmat Zaharova, "toate aceste teze, motivate de poziția fățiș rusofobă a conducerii țării, au fost exprimate deja în repetate rânduri de oficialitățile de la Chișinău, iar în practică acesta a promovat un curs fățiș antirusesc în ultimul an și jumătate". "Acum, se pare, s-a decis să le consfințească doctrinar", a spus ea.

"Noua Strategie este menită să înlocuiască documentul analog din 2011, care stabilea necesitatea menținerii legăturilor reciproc avantajoase și stabilirea unui parteneriat strategic cu țara noastră, precum și dezvoltarea unui potențial constructiv al legăturilor bilaterale pe paza principiilor egalității suverane și a respectului reciproc", este de părere purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse.

Zaharova este de părere că "virajul cu 180 de grade nu are niciun temei", deoarece "Rusia a avut întotdeauna o atitudine de mare respect pentru interesele Republicii Moldova și ale poporului moldovean, de care ne leagă o istorie de un secol de relații constructive și prietenești". "Este evident faptul că scopul tezelor antirusești ale noii Strategii de securitate națională a Republicii Moldova este acela de a încerca, înaintea alegerilor generale locale de la 5 noiembrie, să transfere asupra Rusiei vina pentru incompetența managerială a autorităților republicane și de a justifica noile măsuri represive ale acestora împotriva libertății cuvântului și a disidenței", a arătat Zaharova.

După părerea sa, "se remarcă clar încercarea de a obține de la propriii sponsori occidentali o nouă porție de ajutor financiar." "Nu este întâmplător că documentul a apărut înaintea celei de a patra întâlniri a 'platformei de sprijin pentru Republica Moldova', fixată pentru data de 17 octombrie", a mai adăugat Zaharova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.