Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia recunoaște - Incendiul de la bordul submarinului di Marea Barents ar fi putut provoca o catastrofă de proporții globale

The Moscow Times
submarin rus

Incendiul declanşat la bordul submarinului rusesc secret cu propulsie nucleară în Marea Barents, soldat cu moartea a 14 ofiţeri de marină de grad superior, ar fi putut provoca o "catastrofă de proporţii globale" dacă echipajul nu ar fi acţionat cu un curaj deosebit, a declarat un înalt responsabil din cadrul marinei ruse, citat de media locale, potrivit Reuters preluată de Agerpres

Paisprezece ofiţeri de marină, dintre care şapte căpitani de rangul I, şi-au pierdut viaţa în urma incendiului declanşat la 1 iulie la bordul unui submarin de cercetare la adâncimi mari, care - oficial - studia fundul mării în apropiere de Arctica, potrivit Ministerului Apărării rus.

Responsabilii ruşi au fost acuzaţi că încearcă să ascundă detaliile complete asupra incidentului în care a fost implicată această navă top secret. După trei zile de la incident, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut doar că la bordul submarinului se afla un reactor nuclear.

Marinarii care au pierit în urma incendiului au fost înmormântaţi sâmbătă în cimitirul Serafimovski din Sankt-Petersburg în cadrul unei ceremonii la care publicul nu a avut acces.

"Cu preţul vieţii lor, ei au salvat vieţile camarazilor lor, au salvat nava şi nu au permis să se producă o catastrofă de proporţii planetare", a declarat Serghei Pavlov, asistent al comandantului marinei ruse, în cursul funeraliilor, conform Fontanka.ru.

În comentariile făcute de Pavlov nu se explică cum ar fi putut declanşa incendiul o catastrofă mondială, remarcă Reuters. Responsabili ruşi au spus doar că echipajul a reuşit să stingă focul şi să izoleze reactorul nuclear al submarinului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus luni jurnaliştilor că nu ştie de declaraţiile făcute de oficiali în cursul funeraliilor de sâmbătă la Sankt-Petersburg şi deci nu le poate comenta.

Preşedintele Vladimir Putin a acordat săptămâna trecută titlul de Erou al Rusiei pentru patru dintre cei 14 ofiţeri de marină decedaţi şi Ordinul pentru Curaj pentru ceilalţi zece.

Putin a spus că la bordul submarinului se aflau membri de elită ai marinei ruse, dintre care doi deţineau deja titlul de Erou al Rusiei înainte de această ultimă misiune a lor.

Potrivit Fontanka.ru, din declaraţiile făcute la funeralii, jurnaliştii au aflat că este vorba de submarinul cu propulsie nucleară AS-31, având caracteristicile unui batiscaf specializat în misiuni în ape de mare adâncime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.