Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia refuză ca interesele Ucrainei să fie reprezentate de Elveția: Berna și-a pierdut statutul neutru

swiss flag
elvetia steag drapel

Rusia a anunţat joi că a refuzat ca Elveţia să reprezinte diplomatic Ucraina pe teritoriul rus, estimând că Berna şi-a ''pierdut statutul său neutru'' atunci când a sancţionat Moscova pentru ofensiva militară lansată contra Ucrainei, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Miercuri, Ministerul de Externe elveţian a anunţat că Ucraina ar dori ca Elveţia să îi reprezinte interesele în Rusia.

''Din păcate, Elveţia şi-a pierdut statutul său de stat neutru şi nu poate acţiona nici ca mediator, nici ca reprezentant al intereselor'' ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei ruse, Ivan Neceaiev.

El a confirmat că Elveţia i-a solicitat Moscovei acceptul pentru a reprezenta interesele diplomatice ucrainene în Federaţia Rusă.

''Este absolut de neînţeles să se propună o mediere, o reprezentare sau alte servicii de bunăvoinţă în contextul unui comportament de o asemenea manieră'', a adăugat Neceaiev.

Atunci când două state îşi rup integral sau parţial relaţiile, Elveţia, care se prevalează de neutralitatea sa, este obişnuită să-şi asume o parte din sarcinile diplomatice sau consulare.

Puterea protectoare le permite statelor în cauză să menţină un minimum de relaţii şi poate de asemenea permite asigurarea protecţiei consulare a cetăţenilor fiecăreia dintre cetăţenii celor două ţări, pe teritoriul celeilalte.

Elveţia şi-a asumat pentru prima dată un rol de putere protectoare în secolul al XIX-lea, reprezentând în Franţa interesele Regatului Bavariei şi ale Marelui Ducat Baden în timpul războiului franco-prusac din 1870-1871.

Activitatea de putere protectoare a Elveţiei şi-a atins apogeul în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, când a reprezentat interesele a 35 de state. Statul alpin exercită în prezent mai puţin de zece mandate în această privinţă.

În 24 februarie acest an, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.