Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia - Restricții drastice pentru adepții lui Alexeii Navalnîi

Twitter
Alexei Navalnîi

Autorităţile ruse şi-au înmulţit vineri avertismentele şi procedurile judiciare vizându-i pe susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, mai mulţi dintre ei fiind consemnaţi la domiciliu cu două zile înainte de o nouă zi de proteste pentru a cere eliberarea opozantului, relatează AFP potrivit Agerpres.

Fratele lui Aleksei Navalnîi, Oleg, a fost consemnat la domiciliu, la fel ca şi coordonatorul echipei lui Navalnîi din Moscova, Oleg Stepanov, sau Anastasia Vasilieva, aflată în fruntea unui sindicat al medicilor cu legături cu opozantul. Aceste decizii îi privează de acces la internet înainte de protestele de duminică.

Potrivit dpa, fratele disidentului Aleksei Navalnîi a fost condamnat vineri la două luni de arest la domiciliu, ceea ce înseamnă că nu îşi va putea utiliza telefonul sau internetul până pe 23 martie.

Aceleaşi interdicţii de a-şi părăsi domiciliile ar urma să le vizeze şi pe Liubov Sobol, o figură tot mai populară a opoziţiei, sau Maria Alehina, membră a grupului Pussy Riot, scrie AFP.

Cei mai mulţi dintre ei au fost arestaţi miercuri seară, în urma unei serii de percheziţii într-un caz de "încălcare a normelor sanitare" pe fondul pandemiei de coronavirus. Lor li se reproşează în primul rând organizarea manifestaţiilor de sâmbăta trecută.

Aceste percheziţii au vizat inclusiv domiciliul soţiei lui Navalnîi, Iulia, şi sediul organizaţiei sale, Fondul de luptă împotriva corupţiei.

Puternica Comisie de anchetă a anunţat la rândul său vineri că mâna dreaptă a opozantului, Leonid Volkov, care locuieşte în străinătate, este căutat pentru acuzaţii de "incitare a minorilor la participarea la activităţi ilegale", din cauza apelurilor sale la organizarea de proteste.

Manifestaţiile de sâmbătă care au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi au reunit zeci de mii de ruşi şi s-au soldat cu peste 4.000 de arestări şi circa 20 de dosare penale, care ar putea duce la pedepse grele cu închisoare.

Parchetul şi poliţia, care şi-au înmulţit în ultimele zile avertismentele către cei care vor să ia parte la noile proteste, şi-au sporit presiunea vineri, declarând că manifestanţii ar putea fi urmăriţi pentru "revoltă în masă" dacă adunările publice se soldează cu violenţe.

Instituţia de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat la rândul său că va sancţiona reţelele sociale pentru că au permis postarea de mesaje care, potrivit instituţiei, încurajează minorii să manifesteze.

Protestele de duminică vor avea loc în contextul în care Aleksei Navalnîi urmează să compară săptămâna viitoare în faţa judecătorilor.

Potrivit avocatului său, opozantul riscă "circa doi ani şi jumătate" de închisoare cu executare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, dictate împotriva sa în 2014.

Aceste proteste sunt alimentate şi de difuzarea unui film-anchetă a opozantului care îl acuză pe Vladimir Putin că beneficiază de un "palat" opulent la malul Mării Negre, care a avut peste 100 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Televiziunile de stat ruse au luat în derâdere această anchetă, difuzând imagini cu o reşedinţă încă în lucru, departe de luxul descris de Navalnîi.

Această anchetă l-a determinat şi pe Vladimir Putin, care refuză să pronunţe numele lui Navalnîi, să dezmintă în persoană că este beneficiarul acelei reşedinţe.

În pofida presiunilor asupra sa, Navalnîi a făcut apel joi din nou la ruşi să iasă în stradă. "Nu vă fie frică", a scris el într-o scrisoare publicată pe blogul său. "Majoritatea este de partea noastră. Să o trezim", a mai spus el.

Acest apel a fost făcut public după ce un tribunal a decis să-l menţină în detenţie, decizie calificată de opozant drept "arbitrară" şi menită să-l "intimideze".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.