Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE / Rusia amenință dur România după construcția unei baze NATO lângă M. Neagră: 'Clubul sinucigașilor NATO târăște civili obișnuiți în astfel de aventuri!'

www.rumaniamilitary.ro
România Rusia

UPDATE 18 martie, ora 21.20: Poziția Ministerului de Externe al Rusiei

Crearea celei mai mari baze NATO din Europa este o continuare a "eroziunii" securității în regiunea Mării Negre, a declarat pentru RIA Novosti şeful delegației Rusiei la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul asupra armamentului, Konstantin Gavrilov, relatează Rador Radio România.

"Din păcate, continuăm să observăm erodarea securității în regiunea Mării Negre, unde odată funcționa un întreg spectru de mecanisme de consolidare a încrederii între statele riverane" - a spus diplomatul. Acesta a precizat că România este în continuare un participant la aceste mecanisme, unde se va construi această bază.

Potrivit afirmaţiilor lui Gavrilov, Rusia a pornit întotdeauna de la postulatul că "numai țările Mării Negre pot rezolva problemele de securitate fără a implica actori extraregionali, cu atât mai mult blocul agresiv NATO". El a subliniat, de asemenea, că Federația Rusă va echilibra printr-o planificare militară adecvată încercările actuale ale statelor neprietenoase și "ostile" de a consolida potențialul militar în apropierea granițelor Federației Ruse.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Construirea celei mai mari baze NATO din Europa pe teritoriul României reprezintă o „amenințare pentru București”, transmite vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Consiliului Federației Ruse, Andrei Klimov.

  • Context: Cea mai mare bază militară NATO din Europa va apărea în România. Este vorba despre orășelul de lângă baza Mihail Kogălniceanu. Printre altele, pe teritoriu vor fi amplasate clădiri administrative și sociale, școli și grădinițe, magazine, restaurante, un cinematograf și un spital. 10 mii de soldați ai Alianței Nord-Atlantice împreună cu familiile lor vor locui în oraș (pe larg, aici).

Potrivit lui Klimov, cu cât este mai mare baza militară „anti-rusă”, cu cât „este mai aproape de granițele Rusiei, cu atât este mai probabil să fie printre primele ținte pentru lovituri de represalii”.

"Dacă românilor le place, este treaba lor, desigur, dar clubul sinucigașilor NATO târăște civili obișnuiți în astfel de aventuri care se pot termina foarte rău pentru familiile și copiii lor. Nu încerc să sperii pe nimeni, doar raționez logic. Nu va fi niciun beneficiu pentru România din acest lucru și vor fi mai multe amenințări, acesta este un fapt", a spus senatorul într-o discuție relatată de presa rusă.

Poziția Ministerului Apărării

Lucrările la noul oraș au început cu realizarea drumurilor de acces, dar și cu o rețea electrică. Lucrările sunt planificate să dureze cinci ani, dacă totul decurge conform planului.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis că Ministerul Apărării Naționale acordă o atenție deosebită programelor de modernizare pentru bazele în care sunt dislocate trupe Aliate şi ale Statelor Unite.

Astfel, proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu”, vizează consolidarea infrastructurii aeriene, inclusiv piste de decolare-aterizare, facilități administrative și sociale, zone de depozitare, precum şi mentenanța aeronavelor și se desfășoară în colaborare cu Brigada 101 Aeropurtată a SUA, a spus ministrul în marja Conferinței de Securitate de la München din 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.