Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia sare în ajutorul regimului taliban din Afganistan: 'Autoritățile americane rețin în mod ilegal resurse financiare aparținând poporului afgan'

shopboss.in
talibani

Statele Unite trebuie să deblocheze rezervele internaționale ale Băncii Centrale a Afganistanului, fiind inacceptabilă situația în care autoritățile americane dețin în mod ilegal resursele financiare ale Kabulului, transmite Ambasada Rusiei la Washington.

"Mai mult de 70 de economiști din Statele Unite și din alte țări ale lumii au semnat o scrisoare publicată de Center for Economics and Policy Research cu un apel la deblocarea tuturor rezervelor internaționale ale Băncii Centrale a Afganistanului. Susținem pe deplin acest apel. Considerăm inacceptabilă situația în care autoritățile americane rețin în mod ilegal resurse financiare aparținând poporului afgan. Considerăm, în același timp, că negocierea lor cu Kabulul în ceea ce privește condițiile de alocare a jumătate din suma respectivă este cinică", se arată pe canalul Telegram al serviciului de presă al misiunii diplomatice.

Ambasada a reamintit că "populația din Afganistan trece printr-o criză socio-economică fără precedent". "Acțiunile Washingtonului exacerbează suferința afganilor nevinovați și provoacă cea mai mare catastrofă umanitară din țara asiatică. Îndemnăm administrația să își reconsidere decizia și să elibereze activele internaționale ale unui stat suveran", au conchis diplomații ruși.

Mișcarea talibană a lansat o operațiune de amploare pentru a stabili controlul asupra Afganistanului după anunțarea de către Statele Unite, în primăvara anului 2021, a deciziei de a-și retrage forțele armate de acolo. La 15 august, radicalii au intrat fără luptă în Kabul, iar la 7 septembrie au anunțat componența guvernului interimar, a cărui legitimitate nu a fost încă recunoscută de nicio țară. Statele Unite au înghețat rezervele Băncii Centrale a Afganistanului în valoare de 7 miliarde de dolari.

În ciuda măsurilor actuale luate de talibani, situația economică din Afganistan rămâne extrem de dificilă. Potrivit ONU, 22,8 milioane de afgani sunt permanent subnutriți, iar 8,7 milioane de persoane suferă de foame. Radicalii au acces doar la 0,1% din rezervele statului (din 9,4 miliarde de dolari), deoarece o parte semnificativă a acestora este înghețată de Statele Unite. În plus, în noaptea de 22 iunie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 6,1, care a afectat șase provincii ale țării. Potrivit presei afgane, dezastrul a provocat moartea a peste o mie de persoane, iar cel puțin 2 mii au fost rănite. Multe state au oferit asistență poporului afgan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.