Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia scormonește pușcăriile pentru a continua lupta în Ucraina - Mulți își riscă viața pentru a obține libertatea

pixabay.com
diverse, gratii, inchisoare

Cu o armată regulată subțiată după aproape șase luni de invazie dezastruoasă și sângeroasă a Ucrainei, există tot mai multe dovezi că Kremlinul face alegeri urâte în războiul său și recrutează deținuți pentru a lupta, scrie CNN, potrivit Mediafax.

De-a lungul unei investigații care a durat o lună, CNN a vorbit cu deținuții prinși în cea mai nouă schemă de recrutare a Rusiei, împreună cu rudele și prietenii lor. Activiștii cred că sute de persoane au fost abordate în zeci de închisori din Rusia - de la criminali la traficanți de droguri. Unii au fost luați chiar din închisoarea în care este deținut un american încarcerat în Rusia, Paul Whelan. Fratele său, David, a declarat în iulie că a auzit că zece voluntari au părăsit IK17 din Mordovia pentru frontul din Ucraina

Zeci de mesaje între rude, analizate de CNN, detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul este ridicat. Cele mai recente evaluări occidentale sugerează că până la 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei (o afirmație negată de Kremlin).

Un prizonier a vorbit cu CNN din celula sa. Încarcerat de mai mulți ani pentru infracțiuni legate de droguri, acesta a vorbit sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabandă - destul de comun în sistemul penitenciar rusesc - pentru a descrie condițiile oferite.

"Ei vor accepta criminali, dar nu violatori, pedofili, extremiști sau teroriști", a spus el. "Se oferă amnistie sau o grațiere în șase luni. Cineva vorbește de 100.000 de ruble pe lună, altul de 200.000. Totul este diferit". El a spus că oferta a fost făcută atunci când bărbați neidentificați, despre care se crede că fac parte din firma unui contractor militar privat, au venit la închisoare în prima jumătate a lunii iulie, și că acceptarea în program va duce la două săptămâni de pregătire în regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Deși avea doi ani de serviciu în armată, el a spus că recrutorii nu păreau să insiste asupra experienței militare.

"În cazul meu, dacă este real, atunci sunt de acord", a spus deținutul. "Poate face o diferență reală pentru mine: să fiu încarcerat timp de aproape un deceniu sau să ies în șase luni dacă sunt norocos. Dar asta dacă ești norocos. Vreau doar să mă întorc acasă la copii cât mai curând posibil. Dacă această opțiune este posibilă, atunci de ce nu?".

Deținutul a declarat că 50 de deținuți au fost deja selectați pentru recrutare și plasați în carantină în închisoare, dar a auzit că 400 au aplicat. Activiștii pentru drepturile omului care lucrează în sistemul penitenciar rusesc au declarat că, de la începutul lunii iulie, au fost inundați de rapoarte din întreaga Rusie de la rude îngrijorate, preocupate de soarta deținuților lor.

Opțiunile de forță de muncă ale Moscovei s-au diminuat de-a lungul a peste cinci luni de invazie istovitoare. Președintele rus Vladimir Putin a declarat inițial că niciun recrut nu a fost trimis la război, înainte ca ministerul său al apărării să recunoască faptul că a retras o parte dintre ei de pe linia frontului după desfășurarea lor, aparent din greșeală. Kremlinul a declarat că nu va avea loc o mobilizare generală în Rusia, temându-se probabil că această politică s-ar dovedi nepopulară.

Recrutarea în închisori se face, potrivit activiștilor și prizonierilor, sub auspiciile contractorului militar privat Wagner, care nu se supune interdicției armatei ruse de a angaja condamnați. Prizonierii nu au arătat nicio copie a contractelor rudelor lor sau altor persoane, astfel încât termenii exacți sau angajatorul rămân neclari. Wagner - care lucrează la nivel global și este condus de Evgheni Prigozhin, un om cunoscut drept bucătarul lui Putin - este cel mai răspândit contractor militar rus. Prigozhin neagă legăturile cu Wagner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.