Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia se revoltă - Aproape jumătate din populație se așteaptă la noi proteste

nyt.com
rusia protest

Numărul cetăţenilor ruşi care se aşteaptă la noi proteste în ţară este cel mai mare din 1998, deşi disponibilitatea oamenilor de a lua parte la acestea a scăzut la cel mai redus nivel de la începutul lui 2018, informează miercuri centrul de sondare a opiniei publice independent Levada, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Zeci de mii de ruşi au ieşit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva încarcerării opozantului Aleksei Navalnîi, un critic proeminent al preşedintelui Vladimir Putin.

Centrul Levada cu sediul la Moscova susţine că un sondaj de opinie realizat între 29 ianuarie şi 2 februarie arată că 45% dintre repondenţi aşteaptă noi proteste politice, un salt semnificativ faţă de noiembrie, când proporţia acestora era de 23%.

De asemenea, 43% dintre respondenţi au declarat că ei cred că protestele cu revendicări economice sunt posibile în Rusia. Acest nivel a fost înregistrat ultima dată în noiembrie 1998, anul crizei financiare din Rusia.

Citește și: După ce PNL s-a prăbușit în sondaje, Rareș Bogdan dezvăluie că electoratul liberal s-a mutat în zona AUR

În pofida acestor procente mari, puţini ruşi spun că sunt dispuşi să ia parte la proteste.

În jur de 15% din cele 1.616 persoane chestionate în 50 de regiuni diferite au spus că ar fi gata să apară la un protest politic. Sondajul arată, de asemenea, că 17% dintre ruşi ar fi dispuşi să ia parte la un protest legat de condiţiile economice.

Aceste procente reprezintă cel mai scăzut nivel de disponibilitate a ruşilor de a lua parte la proteste din martie 2018, potrivit sondajului.

Unele grupuri care militează pentru apărarea drepturilor omului şi aliaţi ai lui Aleksei Navalnîi au acuzat poliţia că a folosit forţă disproporţionată pentru a dispersa recentele proteste pentru sprijinirea politicianului de opoziţie.

OVD-Info, un ONG care monitorizează protestele, susţine că poliţia a reţinut peste 11.000 de persoane la nivel naţional în timpul protestelor. Pe de altă parte, Kremlinul a respins acuzaţiile de represiune de stat împotriva susţinătorilor lui Navalnîi.

Echipa lui Navalnîi a declarat săptămâna trecută un moratoriu asupra protestelor stradale până în primăvară, dar până atunci le-a cerut ruşilor să iasă lângă casele lor de Valentine's Day şi să aprindă lanternele de la telefon sau să aprindă lumânări în formă de inimă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.