Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia şi-a încheiat exerciţiile militare comune cu Tadjikistanul de la frontiera cu Afganistanul

Anadolu Agency
pakistan afganistan

Rusia şi-a încheiat marţi exerciţiile militare comune cu Tadjikistanul de la frontiera cu Afganistanul, unde talibanii au cucerit mai multe capitale provinciale în ultimele zile, în urma retragerii forţelor americane şi a aliaţilor lor, relatează AFP.

Avansul teritorial al talibanilor provoacă îngrijorarea fostelor republici sovietice din Asia Centrală şi a Rusiei, care şi-au înmulţit manevrele militare în ultimele săptămâni. După un prim exerciţiu în Uzbekistan, Rusia a derulat unul mai important în Tadjikistan, potrivit Agerpres.ro.

O jurnalistă a AFP aflată pe poligonul de instruire de la Kharb-Maidon din Tadjikistan a văzut elicoptere militare, avioane de luptă şi tancuri care se deplasau în formaţie în această zonă situată în apropierea frontierei cu Afganistanul.

Potrivit generalului rus Aleksandr Lapin, circa 2.500 de militari au luat parte la aceste exerciţii pe fondul "situaţiei care continuă să se agraveze în Afganistan şi a ameninţării de incursiune a unor grupuri teroriste radicale la frontierele ţărilor din Asia Centrală".

Generalul Lapin a salutat un "înalt nivel de coordonare" între forţele ruse, uzbece şi tadjice în timpul acestor exerciţii.

Armata rusă a anunţat în paralel marţi că a trimis noi armamente - în special sisteme de apărare antiaeriană portabile şi puşti de asalt - pentru a moderniza baza de care dispune în Tadjikistan.

Conducătorii fostelor republici din Asia Centrală s-au adunat săptămâna trecută în Turkmenistan pentru a evoca situaţia din Afganistan, sursă de preocupare în special pentru Tadjikistan, care are o frontieră de 1.300 km cu această ţară în război.

Un înalt responsabil al apărării din Tadjikistan, Şerali Mirzo, a afirmat marţi că organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) a fost unul dintre "duşmanii simbolici" cu care armata ţării sale s-a luptat în timpul exerciţiilor organizate împreună cu Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.