Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și-a trimis experții nucleari să măsoare radiațiile la centrala Zaporojie

Der Spiegel
zaporojie centrala nucleara

Responsabili ai autorităţii nucleare ruse Rosatom au ajuns vineri la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, centrala de la Zaporojie, bombardată pe 4 martie şi ocupată de trupele ruse, afirmând că au făcut deplasarea pentru a verifica nivelul de radiaţie, a anunţat sâmbătă agenţia nucleară ucraineană Energoatom, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. Rușii afirmă că personalul ucrainean asigură funcționarea centralei, ucrainenii spun că agenția a fost ocupată de ruși.

Varianta ucraineană

Unsprezece angajaţi ai Rosatom au ajuns vineri la centrală - cea mai mare din Europa, de pe fluviul Dniepr - conduşi de ingineri ai centralelor ruse de la Balakovo, de pe Volga, şi Rostov pe Don, a precizat Energoatom pe canalul de mesagerie Telegram. Aceşti ingineri au comunicat personalului ucrainean că au fost trimişi pentru "a evalua nivelul de radiaţie" şi "a ajuta la repararea centralei", după bombardamentele pe care le-a suferit la începutul lui martie, potrivit Energoatom. Însă refuzul personalului ucrainean de a colabora cu ruşii ar fi de asemenea un motiv al venirii lor, potrivit agenţiei. Unul dintre ruşii care a venit la centrală cu inginerii, care s-a prezentat drept noul responsabil al administraţiei locale militaro-civile, a anunţat personalul că centrala este acum considerată teritoriu rus şi că este în subordinea agenţiei ruse Rosatom, a mai adăugat Energoatom.

Varianta rusă

Într-un comunicat separat, Rosatom a confirmat trimiterea de specialişti ruşi, dar a indicat că funcţionarea centralei de la Zaporojie, ca şi a celei de la Cernobâl de asemenea ocupate de ruşi, rămâne asigurată de personal ucrainean. Specialiştii ruşi sunt acolo pentru a "consilia" echipele ucrainene, a adăugat sursa citată. Asta include "restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei de la Cernobâl şi sistemul de protecţie fizică al centralei de la Zaporojie", a explicat operatorul rus. "Activităţile vizând garantarea siguranţei exploatării centralelor nucleare ucrainene sunt derulate în contact strâns cu conducerea AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)", dă asigurări Rosatom.

Tancurile ruseşti au tras pe 4 martie asupra centralei de la Zaporojie, provocând un incendiu şi temeri privind producerea unei catastrofe.

Cu şase reactoare VVER-1000 de concepţie sovietică, centrala, inaugurată în 1985, dispune de o capacitate totală de aproape 6.000 de megawaţi, suficient pentru a furniza energie electrică pentru patru milioane de gospodării.

Într-o perioadă normală, situl produce o cincime din electricitatea Ucrainei şi aproape jumătate din energia sa nucleară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.