Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și India, lovitură fără precedent: Europa este scoasă din joc

facebook.com
afara out sut

Cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, şi cel mai mare rafinător din India, Indian Oil Corp, au convenit să folosească preţul de referinţă al petrolului Dubai, axat pe Asia, în cea mai recentă tranzacţie pentru a livra petrol rusesc în India, au declarat trei surse familiare cu acordul, transmite Reuters.

Decizia celor două companii controlate de stat de a abandona indicele de referinţă Brent, dominat de Europa, face parte dintr-o reorientare a vânzărilor de petrol ale Rusiei către Asia, după ce Europa a decis să nu mai folosească petrolul rusesc după invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, informează News.ro.

Ambele valori de referinţă sunt exprimate în dolari şi sunt stabilite de S&P Platts, o unitate a S&P Global, cu sediul în SUA, dar Brent este folosit în cea mai mare parte de marii producători de petrol şi traderii de petrol europeni, în timp ce Dubai este puternic influenţat de petrolul din Asia şi Orientul Mijlociu. comercial.

Directorul general al Rosneft, Igor Secin, a declarat în februarie că preţul petrolului rusesc va fi stabilit în afara Europei, deoarece Asia a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, de când Occidentul a impus sancţiuni tot mai stricte asupra exporturilor.

Conform noului acord, anunţat pe 29 martie, Rosneft aproape că va dubla vânzările de petrol către Indian Oil Corp, au declarat două dintre surse pentru Reuters.

IOC şi Rosneft nu au răspuns imediat la e-mailurile Reuters care solicitau comentarii cu privire la detaliile acordului, care nu au fost raportate anterior.

Rusia s-a reorientat puternic către India

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat marţi că vânzările de petrol ruseşti către India au crescut de 22 de ori anul trecut, dar nu a specificat volumul vândut.

Rosneft va vinde până la 1,5 milioane de tone (11 milioane de barili) în fiecare lună, inclusiv unele cantităţi opţionale, către IOC în noul an fiscal de la 1 aprilie, au spus cele două surse.

Acestea au spus că, în 2022/23, IOC a avut o înţelegere pentru a cumpăra 3 milioane de barili de calitate Urals, cu opţiunea de a dubla cantitatea în fiecare lună, la preţuri diferenţiale faţă de Brent, pe o bază de livrare.

Noul contract include ţiţeiul Urals, expediat din porturile europene ale Rusiei Primorsk, Ust-Luga şi Novorossiysk, şi petrol Sokol exportat din Sahalin, care va fi vândut cu o reducere de 8-10 dolari pe baril la cotaţiile din Dubai, pe bază de livrare, au spus trei surse.

Volumele mai mari şi schimbarea preţului petrolului rusesc evidenţiază legăturile mai strânse dintre Moscova şi India, care a devenit acum cel mai mare cumpărător de ţiţei transportat pe mare din Rusia.

Rafinăriile indiene au cumpărat rar petrol rusesc în trecut, din cauza costurilor de transport mai mari în comparaţie cu Europa, dar după ce preţurile petrolului Urals au scăzut la minime istorice, Rusia a înlocuit acum Irakul ca principal furnizor de petrol al Indiei în ultimele câteva luni, au arătat datele din surse comerciale.

Rusia şi-a redirecţionat aprovizionarea cu energie de pe pieţele tradiţionale din Europa către Asia, în principal India şi China, de când Occidentul a impus sancţiuni ample, inclusiv un embargo asupra importurilor maritime de petrol rusesc.

Ţările Uniunii Europene au încetat să cumpere petrol rusesc de la 5 decembrie, iar ţările din Grupul celor Şapte (G7) s-au alăturat UE pentru a impune un plafon de preţ al ţiţeiului rusesc de 60 de dolari pe baril.

Mişcarea a avut ca scop reducerea veniturilor petroliere ale Rusiei, menţinând în acelaşi timp stabilitatea pe piaţa mondială a petrolului. India a fost cel mai mare cumpărător de ţiţei de referinţă Urals din Rusia în martie.

Livrările către India au reprezentat mai mult de 50% din toate exporturile maritime de petrol Urals luna trecută, China fiind pe locul doi.

China, care cumpără petrol Urals la preţuri legate fie de Dated Brent, fie de ICE Brent, şi-a dublat achiziţiile de petrol Urals în prima jumătate a lunii februarie, comparativ cu aceeaşi perioadă a lunii ianuarie, potrivit traderilor şi datelor Refinitiv Eikon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.