Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia şi SUA, viziuni diferite asupra multilateralismului

rusia sua

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a denunţat vineri abordările americane şi europene în privinţa multilateralismului, despre care a afirmat că riscă să creeze noi fracturi, în timp ce Statele Unite au făcut apel la combaterea celor care subminează ordinea internaţională prin încălcarea regulilor sale, transmite.

Dezvoltarea multilateralismului este o "activitate ce trebuie realizată pe o bază colegială", a declarat ministrul rus în timpul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate la nivel ministerial, găzduită de omologul chinez Wang Yi.

"În ultima perioadă suntem martori ale unor încercări de a stabili o ordine internaţională (...) pentru a impune tuturor noi reguli elaborate în forumuri neincluzive", a criticat Lavrov, citat de Agerpres

"În acest context, administraţia americană doreşte să organizeze un "Summit al democraţiilor". Dar aceasta riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile internaţionale şi să dezvăluie linii de fractură în lume, pe când noi avem nevoie de un obiectiv unificator şi comun", a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

"Desigur, Statele Unite vor stabili lista ţărilor invitate la acest summit", a adăugat ironic ministrul rus.

Washingtonul nu a comunicat deocamdată nicio dată sau detalii cu privire la formatul acestei idei a preşedintelui american Joe Biden.

Fără a numi Rusia sau China, secretarul de stat american Antony Blinken a asigurat anterior că Washingtonul va continua să se opună "cu forţă ţărilor care subminează ordinea internaţională" pretinzând că "regulile adoptate de toţi nu nu există" sau "încălcându-le cu voie bună".

"Unii consideră că guvernele pot face orice vor în ţara lor şi că drepturile omului sunt valori subiective, ce variază de la o societate la alta", a menţionat oficialul american. Dar "afirmarea unei jurisdicţii naţionale nu dă un cec în alb niciunui stat pentru a aservi, tortura, a face să dispară, a-şi purifica etnic poporul sau a-i încălca drepturile omului", a spus Blinken, aluzie implicită la reprimarea uigurilor de către autorităţile chineze.

Antony Blinken a atacat, de asemenea, ţările care nu mai respectă "egalitatea suverană" a statelor, recunoscută de Carta ONU, cu intenţia "redefinirii frontierelor unei alte ţări", menţiune ce face aluzie la ocupare peninsulei Crimeea ucrainene de către Rusia.

"Crearea unei Alianţe pentru Multilateralism la iniţiativa Germaniei şi a Franţei ar putea părea naturală. Dar Berlinul şi Parisul au alte idei, doresc să publice documente astfel încât Uniunea Europeană să fie piatra de temelie a sistemului multilateral", a criticat Serghei Lavrov."Este un mod de a-şi impune exclusivitatea sfidând egalitatea dintre state", a mai acuzat ministrul rus de externe.

Crearea unor "parteneriate strânse pe chestiuni ce sunt deja dezbătute în cadrul ONU sau al organismelor specializate", cum ar fi apelul la respectarea dreptului umanitar semnat de 43 de state sau apelul la sprijinirea libertăţii de exprimare ce beneficiază de sprijinul a aproximativ treizeci de semnatari "sunt dovada unei anumite unipolarităţi în Occident", a spus el.

"Nu vedem lumea multilaterală ca pe o modalitate de a colabora pentru a lua decizii colective, o vedem mai degrabă ca o modalitate de a-şi impune regulile sale celorlalţi", a insistat Lavrov cu critica viziunii occidentale, felicitat la încheierea discursului de Wang Yi.

China consideră că "împărţirea lumii în tabere ideologice se opune multilateralismului", subliniase anterior ministrul chinez. Fără a cita SUA, el a spus că membrii ONU ar trebui "să urmărească egalitatea şi justiţia, nu hegemonia".

"Trebuie să punem accentul pe acţiune şi nu pe retorică", a adăugat ministrul chinez, care a cerut ca "sistemul de guvernanţă globală să fie mai corect şi mai echitabil".

În ceea ce priveşte angajamentul Chinei, el a salutat faptul că ţara sa, deja al doilea cel mai mare contribuitor financiar la ONU după SUA, a devenit primul contribuitor în privinţa operaţiunilor de menţinere a păcii (2.464 de Căşti Albastre din aproape 100.000 în întreaga lume) în rândul celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.