Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia spune că la Deveselu vor fi arme atomice

SUA-au-atribuit-un-contract-de-336-milioane-de-dolari-unei-firme-din-Turcia-pentru-baza-de-la-Deveselu

Desfăşurarea de instalaţii antirachetă SUA în România reprezintă o încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat joi ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov, într-o alocuţiune rostită în Camera publică, o instituţie de pe lângă Preşedinţia rusă, potrivit agenţiei de presă TASS.

"Un moment nou în evoluţia situaţiei din Europa este instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu din România, iar în perspectivă lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia, asemănătoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acţiune, Tomahawk", a afirmat Riabkov.

Citește și: Cel mai TRĂSNIT campionat mondial: Întrecere de CĂȚĂRAT PE STÂLPI / VIDEO

Moscova percepe instalarea unor astfel de dispozitive pe uscat drept o încălcare directă a Tratatului INF, a subliniat ministrul rus adjunct de externe.

La 12 mai, secretarul general al NATO, vorbind la ceremonia de inaugurare a bazei de la Deveselu (judeţul Olt, 180 km de Bucureşti), a anunţat oficial disponibilitatea operaţională a acesteia de a găzdui sisteme antirachetă "Aegis" , notează TASS. A doua zi, în localitatea poloneză Redzikowo a avut loc ceremonia demarării construcţiei unei baze antirachetă a SUA, care va deveni operaţională în 2018.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Un tată își târăște fiica, de păr, printr-un magazin / VIDEO

Totodată, Riabkov a denunţat planurile NATO de a desfăşura forţe multinaţionale în Polonia şi în ţările baltice - în apropiere de frontierele ruse - apreciind că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relaţiile Alianţei Nord-Atlantice cu Rusia, potrivit TASS.

"Ştim că SUA intenţionează să desfăşoare forţe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o iniţiativă destinată să ducă la creşterea încrederii aliaţilor lor. În realitate, aceste planuri vor duce la o creştere a efectivelor NATO la graniţele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO", a afirmat Riabkov.

Citește și: În una dintre cele mai dezvoltate țări din lume, peste 42% dintre bărbați sunt VIRGINI

În acest context, ministrul rus a indicat că deşi efectivele ale Alianţei vor staţiona prin rotaţie, tehnica militară va rămâne pe loc. "Deci prevederile Actului de a se abţine de la dislocarea de echipamente militare substanţiale vor fi încălcate", - a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice "staţionarea suplimentară permanentă a unor forţe militare substanţiale" în estul Europei.

Citește și: Marion Cotillard, după ce a fost acuzată că are o aventură cu Brad Pitt: Sunt ÎNSĂRCINATĂ!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.