Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia spune că vaccinul Sputnik V nu produce cheaguri de sânge cerebrale

Digi24
Sputnik V vaccin

Rusia a afirmat miercuri că principalul său vaccin contra Covid-19, Sputnik V, nu a cauzat un tip rar de cheaguri de sânge semnalate după utilizarea de alte două vaccinuri folosind aceeaşi tehnologie, potrivit AFP.

"O analiză completă a efectelor nedorite după teste clinice şi în cadrul vaccinării de masă cu Sputnik V a arătat că nu au existat cazuri de tromboze venoase cerebrale", a indicat Institutul de cercetări Gamaleia, cel care a dezvoltat acest vaccin, scrie News.ro.

Vaccinul AstraZeneca şi Johnson & Johnson sunt în prezent suspectate de a provoca mai multe zeci de cazuri din aceste rare tromboze, dintre care unele mortale, determinând autorităţile din mai multe ţări să restrângă folosirea lor. Ambele folosesc aceeaşi tehnologie ca Sputnik V: adenovirusuri.

Institutul Gamaleia a semnalat că "toate vaccinurile bazate pe vectori prin adenovirus sunt diferite şi nu pot fi direct comparate".

Potrivit acestei surse, Sputnik V implică "importante diferenţe în structura şi tehnologia sa de producţie" în raport cu vaccinurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson. El precizează că Sputnik V este susţinut de "o tehnologie de purificare în patru etape pe care Institutul se arată pregătit să o împărtăşească cu alţi producători pentru a "reduce riscurile efectelor secundare".

Acest anunţ vine în contextul în care vaccinul de la Johnson & Johnson, care trebuie să livreze 55 de milioane de doze în UE în al doilea trimestru, a anunţat marţi că "va întârzia livrările" vaccinului său cu doză unică în Europa după semnalarea în SUA a trombozelor la persoane vaccinate.

Folosirea vaccinului AstraZeneca a fost drastic redusă în mare parte din ţările Uniunii Europene din cauza posibilelor tromboze iar Danemarca a anunţat miercuri că renunţă definitiv la el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.