Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia șterge pe jos cu rezoluția țărilor din G 20: E nulă!

vestidinrusia.ro
Maria Zaharova

Ministerul Afacerilor Externe rus consideră drept nulă, din punct de vedere juridic, rezoluția Adunării Generale a ONU privind crearea unui mecanism de acordare a despăgubirilor de către Rusia Ucrainei, informează Rador.

Rezoluția Adunării Generale a ONU, adoptată luni în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile de natură umană şi materială, cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, este nulă, din punct de vedere juridic.

„De fapt, cei care au votat pentru acest document și-au asumat responsabilitatea de a recomanda crearea unui fel de 'mecanism internațional', care va fi gestionat de un grup separat de țări, care nu se supun în niciun fel sistemului ONU', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, într-un comentariu, al cărui text este postat pe site-ul Ministerului rus de Externe. Acesta notează că, în ciuda caracterului său antirusesc, rezoluția adoptată „este nulă, din punct de vedere juridic internațional, întrucât Adunarea Generală a ONU nu are nici autoritatea, nici măcar competența de a rezolva astfel de probleme”.

„De asemenea, nu are dreptul de a stabili faptul agresiunii și de a plasa vina pe una dintre părţi. Toate acestea sunt prerogativele Consiliului de Securitate al ONU. Fiind incapabil de compromisuri, susținătorii occidentali ai Kievului demarează cu insistenţă procesul decizional asupra unor probleme legate de situația din Ucraina și din jurul acesteia”, subliniază MAE rus.

Ministerul rus de Externe mai notează că rezoluția a acumulat cel mai redus sprijin dintre toate cele adoptate în timpul „sesiunii speciale de urgență antiruseşti”.

„Peste jumătate din statele membre au refuzat să susțină documentul. Dintre acestea, 73 s-au abținut, iar 12 nu au luat parte la vot. Suntem recunoscători celor 13 state care, alături de Rusia, au votat împotriva documentului, îndemnați de noţiunea de justiție și de apărarea fermă a dreptului pentru o cale de dezvoltare suverană'', se mai specifică în comunicat.

„Rezistența în creştere a statelor Mișcării Nealiniate de a vota în favoarea unor astfel de inițiative odioase merită tot respectul”, a notat Zaharova. Adunarea Generală a ONU, în cadrul unei reuniuni speciale de luni, a adoptat un proiect de rezoluție privind crearea unui mecanism menit să implementeze despăgubiri în favoarea Ucrainei. Documentul, care are un caracter consultativ, în special, recomandă crearea unui registru al pagubelor cauzate Ucrainei în timpul ostilităților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.