Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia suspendă 'cel mai important instrument pentru menținerea securității internaționale': SUA, anunțate că nu mai pot inspecta armele nucleare

19fortyfive.com
nuclear

Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start. MAE rus a asigurat că a luat această măsură în răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite.

Rusia a informat Statele Unite că își retrage temporar din activitățile de inspecție în temeiul Tratatului de reducere a armelor strategice (START) instalațiile care fac obiectul inspecțiilor în temeiul acestui tratat, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe privind situația START, publicat luni.

  • Noul Tratat START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.

"La 8 august 2022, Federația Rusă a informat oficial Statele Unite ale Americii, pe canale diplomatice, că țara noastră își retrage temporar din activitățile de inspecție în cadrul Tratatului START instalațiile sale supuse inspecțiilor în temeiul acestui tratat. Această scutire se aplică, de asemenea, instalațiilor în care pot fi organizate inspecții contractate", se arată în comunicatul citat de agenția rusă Tass.

"Dorim să subliniem că măsurile pe care le-am luat sunt temporare", a precizat Ministerul rus de Externe.

În același timp, diplomația rusă a subliniat că Moscova este nevoită să recurgă la astfel de acțiuni "din cauza dorinței persistente a Washingtonului de a obține implicit o reluare a activităților de inspecție în condiții care nu țin cont de realitățile existente, creează avantaje unilaterale pentru Statele Unite și privează de fapt Federația Rusă de dreptul de a efectua inspecții pe teritoriile americane".

Potrivit MAE rus, partea rusă se străduiește să asigure funcționarea tuturor mecanismelor START în strictă conformitate cu principiile parității și egalității părților. Aceste principii nu sunt respectate acum, deoarece, din cauza sancțiunilor unilaterale antirusești, traficul aerian normal între Rusia și Statele Unite a fost întrerupt, iar spațiul aerian al mai multor țări a fost închis pentru avioanele rusești care livrează echipele de inspecție rusești la punctele de intrare pe teritoriul american.

„În același timp, nu există obstacole similare în calea sosirii inspectorilor americani în Rusia. Ministerul rus de Externe a ridicat această problemă cu țările relevante, dar nu a primit niciun răspuns. Dificultăți suplimentare pentru inspectorii ruși și membrii echipajelor aeronavelor rusești care sosesc în Statele Unite apar din cauza înăspririi - din nou ca parte a măsurilor restrictive unilaterale antirusești inspirate de Washington - a regimului de vize în țările de tranzit de-a lungul posibilelor lor rute. Inspectorii americani și membrii echipajelor de zbor nu se confruntă cu astfel de dificultăți”, subliniază declarația.

Necesitatea rezolvării problemelor

În declarația Ministerului rus de Externe se subliniază că Rusia este în favoarea examinării problemei reluării măsurilor de inspecție prevăzute de START de pe pozițiile cele mai realiste. "Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea strânsă cu partea americană. Ne-am pronunțat și continuăm să ne pronunțăm în favoarea luării în considerare a problemei reluării activităților de inspecție prevăzute de tratat de pe pozițiile cele mai realiste", se arată în document. "Acest lucru implică în primul rând luarea în considerare a situației epidemiologice asociate cu COVID-19, care rămâne foarte dificilă. Până în prezent, nu există o tendință clară de reducere a amplorii pandemiei de coronavirus și de reducere a riscurilor asociate."

"Credem că, în circumstanțele actuale, părțile ar trebui să renunțe la încercările contraproductive deliberate de a accelera în mod artificial reluarea activităților de inspecție START și să se concentreze pe un studiu aprofundat al tuturor problemelor existente în acest domeniu, a căror soluționare cu succes ne-ar permite să revenim la aplicarea pe scară largă a tuturor mecanismelor de verificare cât mai curând posibil de acord", a adăugat Ministerul rus de Externe.

Angajamentul față de START

De asemenea, misiunea diplomatică rusă a indicat că Moscova este pe deplin angajată în respectarea prevederilor START, care este cel mai important instrument de menținere a securității internaționale.

"Rusia este pe deplin angajată să respecte toate prevederile tratatului START, care în ochii noștri este cel mai important instrument pentru menținerea securității și stabilității internaționale. Apreciem foarte mult rolul său unic în asigurarea transparenței și predictibilității necesare în relațiile dintre Rusia și Statele Unite în domeniul nuclear și antirachetă critic. "După rezolvarea aspectelor problematice existente legate de reluarea activităților de inspecție în cadrul contractului, scutirile pe care le-am anunțat de la activitățile de inspecție vor fi imediat anulate, iar aceasta va putea reîncepe să se desfășoare din nou în totalitate."

În plus, Rusia este convinsă că acest lucru ar fi în interesul atât al Moscovei, cât și al Washingtonului. "Suntem gata să ne aducem contribuția la atingerea acestui obiectiv. Ne așteptăm la o abordare similară din partea americană", a subliniat Ministerul rus de Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.