Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia susține că a dejucat tentativa de asasinat în regiunea ocupată Zaporizhzhia

fsb

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că a împiedicat o tentativă de asasinare a unei „personaje politice” în zonele ocupate de ruși din Oblast Zaporijia, a declarat agenția de știri de stat rusă RIA Novosti pe 19 februarie.

FSB a susținut că tentativa de asasinat a fost comisă de cetățeanul rus Vitali Dyatlenko, presupus recrutat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

The Kyiv Independent nu a putut verifica afirmațiile. Oficialii ucraineni nu au făcut niciun comentariu.

Potrivit FSB, bărbatul a pus un exploziv sub mașina țintei sale în timp ce se pretindea că este afectat fizic. După ce „a oferit rezistență armată”, el a fost „neutralizat” în timpul unei tentative de arestare, a susținut FSB.

Nu au existat victime sau pagube în urma incidentului, a susținut Rusia. Identitatea presupusei ținte a asasinatului nu a fost dezvăluită.

RIA Novosti a publicat un videoclip cu un bărbat care trecea pe lângă o mașină cu o șchiopătare vizibilă înainte de a îngenunche brusc și a alunecat un obiect sub vehicul. O parte ulterioară a filmării a arătat bărbați înarmați în uniforme rusești apropiindu-se de o casă, unde se presupune că se afla bărbatul după ce „a plantat bomba”.

Partea finală a videoclipului pare să fi surprins neutralizarea explozivului cu o dronă.

Filmările nu arată clar dacă bărbatul a rezistat de fapt, așa cum a pretins FSB.

Rusia a ocupat părți din Oblast Zaporizhzhia încă din primele zile ale invaziei sale pe scară largă în 2022. Dictatorul rus Vladimir Putin a declarat ilegal o anexare a Oblastului Zaporizhzhia și a altor trei regiuni ucrainene în 2022, o mișcare denunțată pe scară largă de Kiev și comunitatea internațională.

Deși nu este clar dacă acuzațiile FSB sunt adevărate, mai multe asasinate împotriva unor personalități rusești de profil înalt, atât de succes, cât și nu, au fost raportate în regiunile ocupate de ruși din Ucraina de la începutul războiului pe scară largă.

Ukrinform a raportat în decembrie 2023 că, potrivit surselor sale SBU, serviciul de securitate a orchestrat asasinarea oficialului pro-Kremlin Oleg Popov la Lugansk. Popov a fost deputat în guvernul proxy al Moscovei în regiunea ocupată Lugansk, care se află sub controlul Rusiei din 2014.

Serviciul de informații militar al Ucrainei (HUR) a confirmat în noiembrie anul trecut că s-a aflat în spatele exploziei vehiculului care l-a ucis pe Mihail Filiponenko, un alt oficial mandatar din regiunea ocupată Lugansk. Filiponenko a fost un fost comandant militar care ar fi organizat camere de tortură în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.