Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia trage copertina peste buget: informațiile despre rezervele de aur și valută, precum și bilanțurile financiare, devin secrete de stat

ABC News
Rusia economie

Ministerul de finanţe de la Moscova a anunţat marţi că va restricţiona accesul public la unele date pentru a proteja Rusia de sancţiunile occidentale, transmite Reuters. Ministerul a comunicat că va limita publicarea informaţiilor despre cheltuielile bugetare, ca reacţie la "consecinţele negative" ale sancţiunilor asupra economiei ruse.

Ministerul energiei a restricţionat accesul la datele privind producţia lunară de petrol şi gaze, iar multor companii importante li s-a interzis să îşi publice bilanţurile financiare. Şi Banca Centrală a Rusiei a limitat difuzarea anumitor date, mai arată Reuters.

Cea mai recentă decizie este secretizarea informaţiilor despre rezervele internaţionale - aur şi valute - publicate până acum săptămânal. Pe viitor, acestea vor fi considerate în Rusia secret de stat, tot pentru protecţia împotriva sancţiunilor.

"Sancţiunile împotriva Rusiei diferă în privinţa modului de acţiune şi al nivelului consecinţelor negative", iar restricţionarea accesului la date "va contribui la minimizarea riscului unor noi sancţiuni", a explicat ministerul de finanţe.

În primele cinci luni ale anului, bugetul Rusiei a înregistrat un surplus de 1490 de miliarde de ruble (circa 26 de miliarde de dolari), în contextul preţurilor ridicate ale petrolului şi gazelor exportate, arată datele ministerului de finanţe.

Conform proiecţiilor bugetare, în 2022 Rusia va avea venituri bugetare de 25.000 de miliarde de ruble şi va cheltui 23.700 de miliarde, însă va aloca orice sume disponibile pentru a proteja economia şi cetăţenii de efectele sancţiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei.

Preşedintele Vladimir Putin a promis deja că cheltuielile cu asistenţa socială - inclusiv pensiile - vor creşte cu miliarde de ruble, iar ministerul de finanţe va folosi disponibilităţi din Fondul Naţional de Asistenţă Socială, în valoare de 198 de miliarde de dolari, pentru sprijinirea marilor companii de stat afectate de sancţiuni.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.