Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia trimite mai puţini soldaţi în bătălia de la Avdiivka (surse ucrainene)

BBC News
Bahmut razboi ucraina

Oficiali ucraineni au declarat marţi că armata rusă pare să trimită mai puţine trupe şi mai puţine echipamente în bătălia pentru oraşul Avdiivka din estul distrus al ţării, considerat o poartă de acces către capitala regiunii Doneţk, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ştupun, a declarat că au existat mai puţine atacuri terestre şi mai puţine lovituri aeriene asupra Avdiivka, un oraş cu o populaţie de aproximativ 32.000 de locuitori înainte de război, care se află sub asaltul ruşilor de mai bine de o lună. Acum au mai rămas aproximativ 1.500 de locuitori.

"Forţele de ocupaţie ruseşti au redus numărul de atacuri terestre şi aeriene, deşi încă mai încalcă regulile războiului trăgând în echipele medicale şi în vehiculele de evacuare", a declarat Ştupun pentru televiziunea naţională.

Rusia neagă aceste acuzaţii.

"Invadatorii nu renunţă la planurile lor de a înconjura Avdiivka. Opt atacuri au fost respinse astăzi", a ţinut să precizeze Ştupun.

Fortificaţii majore au fost ridicate după ce separatiştii finanţaţi de Rusia au cucerit pentru scurt timp Avdiivka în 2014.

Şeful administraţiei militare din Avdiivka, Vitali Barabaş, a declarat, la rândul său, că luptele au cuprins un cartier industrial şi că forţele ucrainene îşi menţin poziţiile. "Inamicul continuă să facă presiuni asupra băieţilor noştri", a declarat el pentru NV Radio. "Principalul obiectiv pentru ei sunt dronele. Şi din nou dronele", a adăugat oficialul.

Armata ucraineană a declarat că a existat, pe de altă parte, o creştere a numărului de atacuri ruseşti asupra oraşului Mariinka din apropiere, un oraş al cărui control este disputat de luni de zile.

Rusia menţionează rareori Avdiivka în actualizările sale militare zilnice. Cea mai recentă actualizare a Ministerului rus al Apărării a menţionat că trupele sale atacă sate la sud de Avdiivka, dar a oferit puţine detalii.

Reuters menţionează că nu a reuşit să verifice relatările de ambele părţi.

Regiunile estice ale Ucrainei rămân în centrul avansului lent al Rusiei în cele aproape 21 de luni de război, după ce trupele Moscovei nu au reuşit să avanseze spre capitala Kiev în zilele care au urmat invaziei.

În sud, forţele ruseşti au efectuat, de asemenea, lovituri cu rachete asupra infrastructurii portuare din oraşul Odesa de la Marea Neagră, au declarat oficiali regionali. Nu există detalii despre pagubele provocate.

În regiunea sudică Herson, Ministerul rus al Apărării a declarat că puşcaşii marini au "oprit toate încercările Forţelor Armate ale Ucrainei de a efectua debarcări amfibii pe insulele din fluviul Nipru şi pe malul său stâng (estic)". Bloggerii pro-ruşi au spus că forţele ruseşti au hărţuit forţele ucrainene în apropierea satului Krînkî, lângă mlaştinile de pe malul estic, în amonte de oraşul Herson.

Rusia şi-a retras forţele din oraş şi de pe malul vestic al Niprulii la sfârşitul anului trecut, dar a continuat să bombardeze localităţile controlate de ucraineni de pe poziţiile de pe malul opus.

Analistul militar ucrainean Pavlo Norojnî a declarat pentru postul de radio NV că forţele Kievului au stabilit un cap de pod la Krînkî şi avansează spre oraşul mai mare Oleşkî, situat la sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.