Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia: 'Eventualele radiații nucleare de la Zaporojie se pot răspândi până în România'

playtech.ro
zaporojie centrala nucleara

Ministerul rus al Apărării a declarat că Kievul, cu participarea Washingtonului, ar intenționa să provoace un accident la centrala nucleară de la Zaporoje, acuzând Rusia de aceasta. Eventualele radiații se poate răspândi nu numai în Ucraina, ci și în Belarus, Germania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, potrivit materialelor publicate ale Ministerului rus al Apărării.

"Potrivit Ministerului Apărării, partea ucraineană, împreună cu Statele Unite, încearcă să joace cartea, provocând, în opinia lor, un accident minor la o centrală nucleară și, astfel, să perturbe funcționarea normală și sigură a centralei nucleare, acuzând Rusia de acest lucru", a declarat joi Igor Kirillov, șeful trupelor de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice, în cadrul unui briefing, citează Interfax.

El a adăugat că Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) intenționează să provoace atacuri de artilerie asupra centralei nucleare din cartierele orașului Nikopol.

Potrivit informațiilor disponibile, a declarat Kirillov, "ca parte a unei călătorii în Ucraina în perioada 17-19 august 2022, secretarul general al ONU Guterres intenționează să viziteze orașul Odesa".

"Până la această dată, Forțele Armate ale Ucrainei intenționează să pună în scenă o provocare a unui dezastru provocat de om la Centrala Nucleară Zaporojie, care constă în scurgerea de radiații, distrugerea integrității depozitului de deșeuri nucleare și aducerea reactorului NPP într-o stare de funcționare anormală. Toate acestea, conform planului lor, ar trebui să fie o consecință a acțiunilor militare ale Forțelor Armate Ruse pe teritoriul centralei nucleare, a incompetenței specialiștilor ruși implicați în funcționarea acestei instalații nucleare", a declarat Kirillov.

Pentru a pune în scenă forțele armate ale Ucrainei, acestea intenționează să viziteze unitățile militare și subdiviziunile staționate în regiunea Zaporojie din Ucraina, "pentru a disloca pe deplin posturi de observare a radiațiilor, pentru a oferi 100% dintre militari cu echipamente de protecție NBC, pentru a efectua instruire privind protecția chimică și alte măsuri de securitate", a declarat Kirillov.

În special, a spus el, "unitățile brigăzii 44 artilerie separată până la 19 august au primit ordin să fie pregătite pentru acțiune în condiții de contaminare cu radiații a zonei". "Acolo, în zona centralei nucleare sunt transferate unități ale regimentului 704 separat al protecției NBC a Forțelor Armate ale Ucrainei", a declarat Kirillov.

Toate aceste acțiuni, a spus el, vor fi "însoțite de avertismente pentru populație cu privire la creșterea radiațiilor de fond și alte "efecte speciale". „Punerea în scenă se desfășoară în interesul influenței Secretarului General al ONU și a comunității internaționale să mușamalizeze deciziile care sunt benefice Kievului", a declarat Kirillov.

"Scopul final al provocării este crearea unei zone de excludere de până la 30 de kilometri, introducerea forțelor internaționale și a observatorilor străini pe teritoriul centralei, precum și acuzația Forțelor Armate Ruse de terorism nuclear", a adăugat el.

Ca o concluzie din cele de mai sus, el a declarat că "dacă evoluția negativă a situației legate de bombardarea centralei nucleare de către Ucraina continuă, se poate lua în considerare problema retragerii celei de-a cincea și a șasea unități energetice în rezerva rece, ceea ce va duce la închiderea centralei".

Din cauza acțiunilor forțelor armate ale Ucrainei , poate apărea o situație similară cu accidentul de la centrala nucleară japoneză "Fukushima-1". Dacă generatoarele de rezervă și pompele mobile din centrul centralei nucleare eșuează, poate apărea supraîncălzirea, ceea ce va duce la distrugerea reactorului și la eliberarea de substanțe radioactive în atmosferă, transmite Rusia. Eventualele radiații se pot răspândi nu numai în Ucraina, ci și în Belarus, Germania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, potrivit materialelor publicate ale Ministerului Apărării rus pentru informarea lui Kirillov.

Toate serviciile au fost puse în stare de luptă în Enerhodar în cazul unor provocări din partea Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) la centrala nucleară de la ZA, a declarat joi șefulul administrației militar-civile de la Energodar Alexander Volga. "Toate serviciile au fost aduse în stare de luptă, sunt întotdeauna la datorie", a spus el.

Centrala nucleară Zaporojie, situată în Enerhodar, se află sub controlul trupelor rusești. În ultimele zile, Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.