Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia 'va fi încântată' dacă Georgia va eşua în aderarea la UE, a declarat Borrell la Tbilisi

Wikipedia
georgia-rusia

Un eventual eşec al Georgiei în aderarea la UE va bucura Rusia, a afirmat vineri, la Tbilisi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, îndemnând Georgia să efectueze reforme democratice, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UE a refuzat să-i acorde în iunie 2022 statutul de ţară candidată la aderare Georgiei, pe care l-au primit Ucraina şi Republica Moldova. Aspiraţiile europene ale Georgiei nu sunt văzute cu ochi buni de Moscova.

Cu prilejul unei vizite la Tbilisi de vineri, Borrell a dat asigurări că "Georgia aparţine fără îndoială familiei europene", subliniind în acelaşi timp că fosta republică sovietică din Caucaz nu a îndeplinit până acum decât trei din cele 12 criterii avansate de UE drept condiţie prealabilă pentru acordarea statutului de ţară candidată.

"Rusia va fi încântată dacă noi eşuăm" să integrăm Georgia în UE, a declarat Borrell, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de premierul georgian Irakli Garibaşvili, promiţând totuşi că "UE nu va abandona Georgia".

El a criticat, de asemenea, decizia recentă a guvernului de la Tbilisi de a relua zborurile directe spre Rusia, făcând apel la Georgia să se alinieze la politica UE - care a suspendat zborurile - faţă de Moscova.

La rândul său, Irakli Garibaşvili a dat asigurări că Tbilisi este "în întregime" alături de UE "atunci când vine vorba despre invazia rusă a Ucrainei, democraţie şi drepturile omului".

"Singura decizie politică bună ar fi să i se acorde Georgiei statutul de candidată la UE spre sfârşitul anului", a estimat el.

Următoarea evaluare de către Consiliul European a progreselor realizate de Georgia este prevăzută în octombrie.

Bruxellesul cere în special autorităţilor de la Tbilisi reforme în materie de justiţie, ale sistemului electoral, libertăţii presei şi luptei împotriva oligarhilor.

La începutul lui martie, zeci de mii de persoane au demonstrat la Tbilisi, acuzând guvernul că se îndepărtează de aspiraţiile prooccidentale ale ţării.

Georgia, o fostă republică sovietică învinsă într-un scurt război de Rusia în 2008, îşi propune oficial să se alăture UE şi NATO, o aspiraţie susţinută de 80% din populaţia sa potrivit sondajelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.