Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia vrea să construiască şase centrale nucleare în India

vladimir putin

Rusia intenţionează să construiască în India cel puţin şase noi centrale atomoelectrice în următorii 20 de ani, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, după întrevederea avută la Moscova cu premierul indian Narendra Modi, transmit agenţiile internaţionale de presă. Liderul de la Kremlin a mai declarat la conferinţa de presă ce a urmat acestei întâlniri că Rusia şi China îşi vor spori cooperarea în domeniul apărării, printre proiectele avute în vedere numărându-se producerea în comun a unui avion de vânătoare şi a unui avion militar de transport.

La rândul său, premierul Modi a vorbit despre un proiect pentru realizarea în India a unei unităţi de producţie a elicopterelor Ka-226T. El a caracterizat discuţia cu Putin drept 'formidabilă' şi 'foarte productivă'. 'Când privesc înspre viitor, văd în Rusia un partener important pentru transformarea economică a Indiei şi pentru crearea unei lumi echilibrate, stabile şi multipolare', a subliniat şeful executivului indian. Vizita sa la Moscova a avut în primul rând o componentă economică, fiind semnate mai multe acorduri comerciale sau de cooperare.

Printre acestea se evidenţiază înţelegerea încheiată între societatea petrolieră rusă Rosneft şi cea indiană Essar, care prevede furnizarea către rafinăriile din India a 10 milioane de tone de petrol anual în următorii zece ani. Alte acorduri importante semnate cu această ocazie privesc crearea în India a unei societăţi mixte în sectorul telecomunicaţiilor şi sporirea investiţiilor ruse în infrastructura feroviară indiană.

Cele două ţări au un 'parteneriat strategic privilegiat', relaţiile lor speciale datând încă de la începutul Războiului Rece, iar liderii celor două ţări au cel puţin o întâlnire în fiecare an. India este una dintre principalele pieţe pentru companiile ruse din sectorul apărării, dar noua politică a guvernului de la New Delhi are în vederea producţia a cât mai multe echipamente militare în industria proprie, prin transferuri de tehnologie. Totuşi, nici Putin şi nici Modi nu au spus nimic la conferinţa de presă despre subiectul considerat cel mai important pe agenda convorbirilor, şi anume vânzarea către armata indiană a unor sisteme de rachete antiaeriene S-400. Anterior a fost evocată de presa rusă şi indiană posibilitatea încheierii unui contract în valoare de circa şase miliarde de dolari, pentru care guvernul indian şi-ar fi dat acordul de principiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.