Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia vrea să se alieze cu Turcia pentru recuperarea fragmentelor avionului Su-25, doborât în provincia siriană Idlib

BBC.com
Idlib

Ministerul Apărării rus a cerut marţi ajutorul Turciei pentru recuperarea fragmentelor avionului de luptă rusesc Su-25, doborât de rebeli la 3 februarie cu o rachetă sol-aer deasupra provinciei Idlib, nord-vestul Siriei, unde se află o 'zonă de dezescaladare' controlată de Turcia, în conformitate cu acordurile de la Astana, relatează agenţia oficială de presă RIA Novosti şi portalul Gazeta.ru. Ministerul 'a trimis o cerere oficială părţii turce cu rugămintea de a contribui la recuperarea tuturor fragmentelor avionului de luptă rusesc Su-25, doborât la 3 februarie de terorişti cu ajutorul unui lansator individual de rachete deasupra provinciei siriene Idlib', se menţionează într-o declaraţie a instituţiei de apărare de la Moscova, conform Agerpres.

'Interesul special al experţilor Ministerului Apărării rezidă în recuperarea resturilor motorului avionului şi urmele impactului rachetei' pentru a permite 'identificarea precisă' a modelului de sistem antiaerian portabil utilizat de către rebeli. Moscova doreşte să "stabilească locul de producţie şi să identifice canalele de livrare în Siria" a acestei rachete sol-aer, conform armatei ruse.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a conferit postum pilotului avionului doborât, maiorul Roman Filipov (33 de ani), titlul de Erou al Rusiei, printr-un decret prezidenţial emis marţi, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, citat de RIA Novosti.

Pilotul - care a reuşit să se catapulteze, dar s-a sinucis la sol cu o grenadă pentru a nu fi capturat de rebeli după o scurtă confruntare cu aceştia - a fost distins pentru 'eroism, curaj şi bravură în îndeplinirea îndatoririlor militare'.

Corpul său neînsufleţit a fost recuperat şi repatriat marţi în Rusia datorită acţiunilor serviciilor secrete ruseşti în colaborare cu cele turceşti, relevă RIA Novosti.

'Serviciile de informaţii ruse, în cooperare cu omoloagele turce' au găsit corpul pilotului ucis la 3 februarie după ce acesta s-a paraşutat pe teritoriul rebel şi a fost 'repatriat' în Rusia, indică armata rusă într-un comunicat, citat de AFP.

O sursă din cadrul Ministerului Apărării rus a declarat pentru portalul RBC că împreună cu trupul pilotului au fost aduse şi o parte din fragmentele Su-25 doborât. Funeraliile maiorului Filipov cu onoruri militare sunt programate pentru joi la Voronej (500 km sud de Moscova).

Doborârea avionului rusesc a fost revendicată de gruparea Hay'at Tahrir al-Sham, fostul Front al-Nusra, ca răzbunare pentru campania de bombardamente efectuată de Rusia în sprijinul regimului de la Damasc.

După acest caz, armata rusă a ordonat piloţilor săi zboare la o altitudine mai mare în Siria, a anunţat presa rusă. Piloţii ruşi angajaţi în campania din Siria trebuie acum să zboare la o altitudine de peste 5.000 de metri pentru a nu se afla în raza lansatoarelor portabile de rachete sol-aer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.