Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii acuză că sistemul defensiv din România e unul ofensiv: 'S-a transformat de fapt dintr-un sistem defensiv într-un sistem ofensiv'

patriot

Rusia nu a primit cu vești bune instalarea sistemului Patriot în România. Directorul Muzeului Forțelor de Apărare Aeriană, Yuri Knutov , a comentat pentru radio Sputnik ultimele achiziții ale României.

"Sistemul antirachetă Patriot este un sistem care a fost livrat special pentru a proteja sistemul antirachetă Aegis. Există o versiune terestră a complexului Aegis, care se află în România și un complex similar va fi situat în Polonia - acum ultima etapă este finalizată acolo. Și Patriot va trebui să acopere aceste complexe. Aegis, care este conceput pentru a combate rachetele, o serie de modificări ale rachetelor lor pot atinge chiar sateliți pe orbite joase.  Toate acestea au un singur scop - militarizarea bazinului Mării Negre, o încercare de a inflama în continuare situația din această regiune", a spus Yuri Knutov.

"În acest caz, sistemul de apărare antirachetă s-a transformat de fapt dintr-un sistem defensiv într-un sistem ofensiv", crede Yuri Knutov.

Context

Ministerul Apărării Naţionale a contractat şapte sisteme de rachete Patriot, de aproape patru miliarde de euro. Inaugurarea primului sistem Patriot a avut loc la Capu Midia.

Citește și: Trebuie să purtăm măști și după pandemie? Avertismentul medicului șef al Statelor Unite: 'Trebuie să ne pregătim pentru o nouă normă'

Superioritatea sistemului de rachete Patriot se datorează în primul rând radarului care poate detecta şi urmări simultan 100 de ţinte aflate la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri. Alarma este transmisă instant în centrul de control şi către cele patru lansatoare. Sistemul poate să ochească şi să tragă automat sau comanda să fie dată manual de operator. După ce a calculat punctul de interceptare, sistemul trimite două rachete ghidate să distrugă o rachetă balistică sau o aeronavă ostilă. Mai mult, rachetele Patriot îşi pot corecta traiectoria, aşa că militarii pot corecta lovitura de la sol, astfel încât ţinta să fie fără scăpare.

Sistemele  pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri). De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.