Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii, acuzați de genocid: Premierul Poloniei cere comisie internațională de anchetă

Najwyższy Czas
Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki cere ca o comisie internaţională să ancheteze un ”genocid” comis, acuză el, de armata rusă în oraşe ucrainene, relatează AFP.

„Aceste masacre sângeroase comise de către ruşi, militari ruşi, merită să fie numite ceea ce sunt. Acesta este un genocid şi el trebuie să fie judecat”, a declarat presei Morawiecki.

„De aceea, noi propunem să se înfiinţeze o comisie internaţională care săancheteze această crimă de genocid”, a subliniat el.

„SAFARI AL MORŢII”

În total 290 de cadavre de civili au fost descoperite - în mod oficial - la Bucea, un oraş recucerit de către ucraineni de la ruşi, transmite news.ro.

În urma descoperirii a sute de cadavre civili ucişi la Bucea, la periferia Kievului, primarul oraşului a denunţat luni, la postul francez BFMTV, o adevărată ”vânătoare de oameni” a trupelor ruse.

”Bărbaţi, femei copii” fost fost găsiţi ”de-a valma”, ”cred că putem cataloga atitudinea trupelor ruse în Ucraina drept un safari al morţii, o vânătoare de oameni”, a denunţat Anatoli Fedoruk la BFMTV.

În total 290 de cadavre au fost descoperite, în mod oficial, pe străzi şi în gropi comune, potrivit primarului din Bucea, care estimează la 350 numărul total al morţilor, inclusiv în locuri care nu au fost încă ”verificate”.

”Sunt toţi civili”, deplkânge el, precizând că ”torturaţi” au fost descoperiţi în pivniţe.

”Ruşii au tras de aproape” în aceşti civili care ieşeau în stradă pe timpul interdicţiei de circulaţie, pentru a se duce la medic sau la cumpărături, acuză el.

Anatoli Fedoruk evocă cazul unei femei însărcinate - ucisă împreună cu cei doi copii ai acesteia - în timp ce partenerul acesteia ţinea o pancartă pe care scria că se duc să caute ajutor medical.

Unele victime au fost descoperite cu mâinile legate la spate cu panglică albă - folosită de către ucraineni pentru a fi identificaţi drept civili.

După plecarea trupelor ruse din Bucea, oraşul ”îşi revine încet din starea de şoc” cauzată de descoperirea acestor cadavre, declară primarul.

”Ne revenim încet din tarea de loc, ne revenim şi ne apucăm de muncă. Există o echipă de psihologi şi o echipă de deminare active”, declară el.

Anatoli Fedoruk denunţă ”jaful” comis de către militari ruşi în ”toate casele” din oraş.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat duminică ca liderii ruşi să fie traşi la răspundere pentru ”crime” şi ”tortură” la Bucea şi a anunţat crearea unui ”mecansim special” care să anchete cu privire la toate ”crimele” comise re ruşi în Ucraina.

Moscova a dezminţăit orice atrocităţi şi a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU care să se pronunţe asupra ”provocărilor pline de ură” comise, acuză ea, de către Ucraina la Bucea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.