Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii anunță un coridor spre Marea Neagră pentru navele blocate în portul Mariupol - 70 de nave străine așteaptă în șase porturi ucrainene

EPA
mariupol port

Forțele armate ale Federației Ruse vor deschide pe 25 mai, începând cu ora 08:00, ora Moscovei, un coridor umanitar în direcția Mării Negre pentru ieșirea în siguranță a navelor străine din portul Mariupol, a anunțat marți șeful Centrului național de control al apărării al Federației Ruse, generalul-colonel Mihail Mizintsev.

„Pentru ieșirea în siguranță a navelor străine din portul Mariupol, începând cu ora 08:00, ora Moscovei, la 25 mai, se organizează un coridor umanitar de 115 mile lungime și 2 mile lățime în direcția Mării Negre”, a declarat Mizintsev, care conduce sediul de coordonare interdepartamentală al Rusiei pentru răspunsul umanitar în Ucraina, potrivit agenției ruse de stat Tass.

El a precizat că „în urma complexului de măsuri luate de Marina rusă, pericolul minat în zona de apă a portului Mariupol a fost eliminat, iar în prezent se iau măsuri pentru refacerea infrastructurii portuare”.

Nave blocate

70 de nave străine din 16 state rămân blocate în șase porturi din Ucraina, a declarat Mizintsev.

„În șase porturi (Herson, Nikolaev, Cernomorsk, Ochakov, Odesa și Yuzhny), 70 de nave străine din 16 state rămân blocate. Amenințarea bombardamentelor și pericolul ridicat de minare creat de Kievul oficial nu permit navelor să meargă liber în largul mării”, a declarat Mizintsev, care conduce sediul central de coordonare interdepartamentală al Federației Ruse pentru răspunsul umanitar în Ucraina.

El a precizat că forțele armate ruse deschid zilnic un coridor umanitar maritim în direcția sud-vest dinspre marea teritorială a Ucrainei. Potrivit generalului, autoritățile de la Kiev continuă să se sustragă pe toate căile posibile interacțiunii cu reprezentanții statelor străine și ai companiilor deținătoare de nave în rezolvarea problemei asigurării ieșirii în siguranță a navelor blocate. În același timp, persistă pericolul pentru navigație și deteriorarea infrastructurii portuare din cauza minelor ucrainene smulse de la ancoră de-a lungul coastelor statelor din Marea Neagră.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că specialiștii din cadrul Flotei Mării Negre și trupele de geniu au finalizat deminarea teritoriului portului Mariupol. Peste 12.000 de obiecte explozive și arme abandonate de militanții ucraineni au fost descoperite și dezamorsate. Canalele de acces și zonele de apă internă au fost eliberate de navele scufundate și de alte obstacole de navigație. De asemenea, unitățile de geniști ruși au curățat o secțiune a coastei Mării Azov adiacentă portului maritim Mariupol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.