Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii apelează la o metodă financiară inedită: Vor cumpăra monede ale țărilor `prietenoase`

Central Bank of Russian Federation
rubla ruseasca

Rusia ar putea începe să cumpere monede naționale ale țărilor „prietenoase” și folosi rezervele respective pentru a încerca să influențeze rata de schimb a dolarului și a euro ca mijloc de contracarare a aprecierii puternice a rublei, relatează Reuters.

Rubla s-a apreciat la maximul ultimilor 7 ani în contextul măsurilor de control a capitalului impuse de Moscova care includ limite asupra retragerilor în valută, situația ducând la afectarea veniturilor obținute de Rusia din exporturi din cauza deprecierii dolarului și a euro.

Autoritățile ruse au sistat achizițiile de valute străine prin intervenții pe piață la începutul lui 2022 ca parte a unei reguli bugetare menite să protejeze moneda națională de șoscuri externe și să amelioreze presiunile puse asupra rublei într-o perioadă când aceasta s-a prăbușit la un minim istoric imediat după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie.

La sfârșitul lunii martie însă rubla a revenit la nivelurile de dinaintea începerii „operațiunii militare speciale” și a cunoscut ulterior o creștere constantă, ajungând în luna mai valuta cu cea mai puternică apreciere de la începutul anului.

Ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a declarat miercuri că o nouă regulă bugetară va permite ministerului său să intervină și acumuleze rezerve în alte monede străine.

„Prin monedele țărilor prietenoase, prin rate de schimb încrucișate cu dolarul și euro, va fi posibil să reglementăm costul euro și al dolarului la cel al rublei”, a declarat el la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Rusia.

„Vom discuta acest lucru cu blocul economic în guvern. Banca Centrală a fost de acord”, a precizat el, informație confirmată și de Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale de la Moscova, de asemenea prezentă la întâlnire.

Ea a mai spus că exportatorii ruși sunt pregătiți să facă tranziția la alte monede în timp ce importatorii preferă dolarul și euro.

În ceea ce-l privește pe Siluanov, acesta nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar putea funcționa schema însă rubla s-a depreciat ușor după comentariile făcute de acesta și Nabiullina.

Siluanov a spus de asemenea că ministerul său va propune ca firmele orientate spre exporturi să poată primi plăți în numerar de la cetățenii străini ca parte a eforturilor de a atenua efectele sancțiunilor occidentale asupra sectorului financiar rusesc.

Bursa de la Moscova a început săptămâna aceasta să tranzacționeze randul, moneda oficială a Africii de Sud, și dramul armenesc, făcând pregătiri și pentru lansarea operațiunilor cu monedele Uzbekistanului și a Emiratelor Arabe Unite

Yuanul chinezesc este tranzacționat pe Bursa de la Moscova de ani de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.